Опозиционна партия в Румъния иска оставката на земеделския министър

Фермери против решението на ЕК да не облага стоките от Украйна и излизат на протест

“Съюз за спасение на Румъния” поиска оставката на министъра на земеделието и развитието на селските райони Петре Дая, след като беше потвърдено, че Румъния получава само 10,5 милиона евро от Европейската комисия за компенсиране на фермерите. Опозиционната партия даде пример с полския министър на селското стопанство.

„Той подаде оставка, след като стана ясно, че Полша получава помощ от 29,5 милиона евро. Няма и дума за оставка на Дея, въпреки че сумата от 10,5 милиона евро е нищожна за Румъния. Дая не е договорил нищо в Брюксел“, написа в профила си във Фейсбук сенаторът от “Съюз за спасение на Румъния” Себастиан Черник, който е и член на Комисията по земеделие. Според него и съпартийците му министърът е трябвало да бъде освободен отдавна.

„С министър, който се появи на дискусиите на европейско ниво с недовършена работа, без идея колко пари да поиска, без актуални цифри, показващи загубите в резултат на вноса на зърно от Украйна , Румъния получи помощ от едва 10,5 милиона евро от общата сума от 56,3 милиона евро. Останалите пари бяха разпределени между Полша (29,5 милиона евро) и България (16,7 милиона евро”), коментират още от “Съюз за спасение на Румъния”.

По-късно през деня и премиерът Никола Чука излезе с коментар по темата. В отговор на въпрос дали земеделският министър Петре Дея ще остане на поста си до планираните съгласно коалиционното споразумение промени в правителството, Чука отговори:

„Разговарял съм с всички, които извършват дейност в областта на земеделието. Това правителство излезе с конкретни, реални мерки за фермерите и за тези, които работят в хранително-вкусовата промишленост. Разбирам много добре какви са последствията от транзита на зърно от Украйна за други дестинации. Затова моля фермерите да проявят разбиране, както досега. Убеден съм, че ще намерим решения, за да има възможно най-малко последствия за тях“.

Той увери, че мерките, подкрепени от изпълнителната власт и Европейската комисия, имат за цел да идентифицират механизми за намаляване на негативните ефекти от транзита и износът на зърнени култури от Украйна за съседни държави.

В петък недоволни румънски фермери ще протестират в цялата страна. Те са против решението на Европейската комисия да не облага стоките от Украйна и настояват за равни условия. Фермерите се аргументират, че заради нелоялната конкуренция на съседната страна и липсата на реакция на Европейския съюз са принудени да продават собствените си зърнени запаси на много по-ниски цени от очакваните.

„Земеделският и хранителен сектор у нас е изправен пред сериозни проблеми и дисбаланси заради изкривяванията на пазара, причинени от войната в Украйна. Пълното премахване от средата на миналата година на митата върху всички стоки от Украйна в търговски план изнесе ефектите от войната в съседните страни чрез неволен дъмпингов ефект, тъй като насърчи украинските фермери да продават под себестойността си“, се казва в съобщение до медиите./БТА