Откриват изложбата “Art-e-fiscal Intelligence” в Пирговата кула в Кюстендил

В Пирговата кула в Кюстендил ще бъде открита изложбата “Art-e-fiscal Intelligence”. Изложбата е аудио-визуален проект на Диляна Стоименова и Филип Панчев, в който заедно изследват  взаимодействието между съвременните технологии, човека и природата чрез различни дигитални медии.

Представени са фотографии, видео, инсталации и триизмерна визуализация, постигната чрез фотограметрия. Диляна Стоименова е родена в Кюстендил. Завършва магистратура “Фотографско изкуство” в НБУ. Има участия в групови изложби в страната и чужбина в Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство (САМСИ), Галерия “Синтезис”, Център за култура и дебат “Червената къща”, Галерия “Алма матер” в София, Художествена галерия “Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил, Съюз на българските художници в Пловдив, “Български културен институт” в Берлин и Мултимедиен център “Мала Станица” в Скопие. Организатор е на Творческа резиденция “RESET 2021”. Участва в настоящи проекти на ХГ “Владимир Димитров – Майстора” и други.

Филип Панчев е роден в София. Завършва “Графичен дизайн” в Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография в град София. Учи “Фотография” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Координатор и дизайнер по проект Творческа резиденция “RESET 2021′, както и участник в изложбата към нея в ХГ “Владимир Димитров – Майстора”. В периода 2008 – 2021 година участва в редица проекти с фоторепортаж, предпечат и видео, сред които “София Куиър Форум”, “Аксиома и печал” и други.

Пирговата кула се намира в централната част на града до Римските терми и представлява четириетажна отбранителна кула от времето на средновековен Велбъжд.

Паметник на културата с категория “национално значение” към Регионален исторически музей “Акад. Йордан Иванов” Кюстендил. Изложбата ще бъде открита в събота, 29 май от 17 часа.

Краси Ценкова