Откриха втория етап на изложбата „Акварелисти и ценители“ в Дупница

Вторият етап на изложбата „Акварелисти и ценители“ беше открита в Общинска художествена галерия „Джамията“ във втория ден на Великден. Началото на първия етап беше поставено точно преди месец.

То се проведе онлайн заради противоепидемичните мерки в страната. Представените творби са в различни стилове на акварелната техника. На откриването присъстваха няколко от авторите. Варненските художници имат най-голямо участие във втората част на експозицията. Дупница е представена от трима творци – Марио Ангелов, Йордан Димитров и уредника на Общинска художествена галерия „Джамията“ Ивайло Орманков.
„Това е вторият етап от изложбата на фейсбук групата „Акварелисти и ценители“. Първият етап беше също с голям брой автори, над 20. И в момента броят на творците, които участват, е подобен. С малки изключения всеки от тях се представя с по два акварела. Това, че е втора част и етап от тази изложба, не означава, че е подбрана по някакъв друг критерий. Със сигурност не значи, че картините са по-лоши или по-малко красиви. Просто са пристигнали много по-късно от първия етап. 90% от авторите се занимават с друга дейност като основна работа. Акварелът им е повече хоби. Но някои от тях рисуват всеки ден“, каза пред „Вяра“ Ивайло Орманков.


Николай Найденов е завършил скулптура във Велико Търново преди 15 години. Известно време е рисувал с акварел, а след това и с масло. Имало е един период, в който е преустановил рисуването и се е занимавал само с правенето на скулптури.
Разговаряме с него, докато той твори. Без човек да е специалист в изобразителното изкуство, може да види отдалеч любовта и страстта, с която художникът създава поредната си картина.
„След известна пауза отново започнах да правя картини и съм щастлив от този факт. Рисувам с техника „мокро с мокро“. Тя е доста популярна и определено ми е любима. Боята е акварел и рисувам с много вода. Много се радвам, че участвам в тази изложба с две мои картини и се надявам, че хората ще ги оценят подобаващо“, заяви художникът Николай Найденов.


Изложбата ще остане в Общинска художествена галерия „Джамията“ до 22 май. След това ще бъде представена и експозиция изцяло на дупнишкия хореограф Воин Войнов. Тя ще съвпадне и с юбилейното 20-о издание на Югозападния международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите“, чийто организатор е именно Войнов.

Димитър ИКОНОМОВ