Откриха възстановената с 45 000 лв. екопътека до Стобските пирамиди, има и нов инфоцентър

Възстановената екопътека и нов посетителски център “Стобски пирамиди” бяха открити от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) и Държавното горско стопанство (ДГС) “Рилски манастир”.
“В продължение на една година възстановихме всичко, включително и тази дървена къщичка зад мен. Дължината на екопътеката е 1100 м. По нея изцяло са обновени парапетите, пейките, които бяха в окаяно състояние.

Изградихме и нов кът за отдих. Благодаря на колегите от „ДГС Рилски манастир“, които дадоха всичко от себе си в една година, в която възстановиха всички архитектурни елементи. Щастлив съм, че съм директор на това горско стопанство. Благодатя на ЮЗДП за помощта. Сега е седмица на гората и искам да пожелая на всички лесовъдите да бъдат живи и здрави. Сега имаме честта да се занимаваме с еко туризъм в района”, каза директорът на ДГС “Рилски манастир” Георги Кабзималски.
Стойността на ремонтните дейности възлиза на 40-45 хил. лв.

За последните две години на територията на стопанството от ДГС “Рилски манастир” са направили и горски път от 8 км, както и три укрепителни съоръжения в дерето. Целта им е да бъде опазено селото при бурните пролетни води, допълни Кабзималски.
Цените за посещение на феномена “Стобски пирамиди” са символични. Те са по два лева на човек, а пенсионерите, децата и студентите заплащат такса от един лев.
Вече е ясен и статутът на терена, чиято собственост беше неизяснена и имаше различни претенции. “Това са изцяло държавни територии и се стопанисват от ДГС “Рилски манастир”, каза още Кабзималски.
Директорът на ЮЗДП – инж. Дамян Дамянов уважи събитието по откриване на пътеката.
„Работим посока изграждане на нови съоръжения, еко пътеки, поддържка и изграждане на горски пътища, закупуване на територии от частни лица. Това са основните приоритети, които работим пред последните години и мисля, че се справяме“, каза инж. Дамянов пред журналисти.
През изминалите няколко години ЮЗДП е залесило 12 676 дка нови гори с близо 5,8 млн. фиданки от местни дървесни видове – дъбове, черен бор, горско плодни видове. През тази година са планирани за залесяване 3182 дка. Към момента са залесени над 600 дка в териториалните поделения на ДГС “Кресна” – 230 дка, ДГС “Рилски манастир” – 78 дка, ДГС “Земен” – 34 дка, ДГС “Радомир” – 23 дка, каза директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов. Той посочи, че ЮЗДП работи по три проекта, свързани със запазването на природните местообитания и създаване на експериментални култури от сухоустойчиви видове, предвид настъпващите климатични промени.