Откриха „Европа Директно“ в Дупница! Центърът ще дава информация за ЕС и за работа в чужбина  

Официалните лица и гостите се снимаха пред центъра след откриването му.

Светлана Йорданова ще работи на терен пряко с гражданите

Информационният център от мрежата „Европа Директно“ беше официално открит в Дупница. Целта е да бъде подобрено представянето на информация, документация и знания за Европейския съюз и неговите институции сред хората в област Кюстендил.
Дупница е единственият необластен и по-малък град, в който се открива един от 13-те центъра от ново поколение в цялата страна.

Експертите, които ще работят в дупнишкия център „Европа Директно“.

Тези центрове функционират на територията на всички страни – членки на Европейския съюз. Основната им идея и задача е да приближават институциите в ЕС до гражданите. „Европа Директно“ предоставя услугите си безплатно на всички официални езици на Европейския съюз.
Друга роля на Информационния център е ангажиране на гражданите да участват в общностния дебат посредством комуникиране на ключови въпроси, свързани с Европейския съюз и неговото бъдеще.

Заместник-кметът Олга Китанова

Експертите в „Европа Директно“ могат да отговорят на общи въпроси за ЕС, да помогнат на гражданите да се ориентират на уебстраниците на институциите на ЕС и да намерят специализирана информация. Също така дупничани ще могат да получат данни за контакт с най-добрите източници и подробна информация и съвети, както и да получат информация, която е фактически вярна и актуална, съгласно стандартите на публичната администрация.

Любов Панайотова

Ръководител на центъра в Дупница ще бъде Виктория Баръмова. До този момент тя е била част от екипа на „Европа Директно“ в София от предишното поколение центрове.
„За мен е чест да бъда отново част от мрежата на „Европа Директно“, този път като ръководител на центъра в Дупница. След като центърът в София беше закрит, ние ще пренесем експертизата, която сме натрупали от 2008 година досега, за активна работа тук, на терен, в града. Планираме работа с млади хора в Дупница и в Кюстендил. Работим предимно с широката общественост, както и с някои специфични целеви групи. Ние информираме на място местните общности по важни и актуални теми за Европейския съюз, а после институциите от своя страна получават обратна връзка за горещите теми, които вълнуват хората в съответната страна. Информационният център директно спомага за по-доброто разбиране на това как функционира ЕС и какви са ползите от членството ни в ежедневието ни. Дупничани ще могат да задават своите запитвания чрез приемната, в която са добре дошли, по телефона и по имейл. За щастие разполагаме с човек, който е местен, разбира много от европейските въпроси и също така познава доста добре местните характеристики. Това е Светлана Йорданова, която със сигурност ще допринесе много за нашата работа“, заяви пред „Вяра“ Виктория Баръмова.

Томас Томов зарадва присъстващите с музикално изпълнение.

Йорданова ще бъде човекът на терен в Информационния център „Европа Директно“ в родния си град. Пред “Вяра” тя заяви: „Аз ще работя пряко с гражданите, отговаряйки на техните запитвания, и съответно ще ги обработвам. До момента бях на работа в Европейския информационен център „Европа Директно“ в София и имам 3-годишен опит от там. Кандидатствахме с предложение за град Дупница, тъй като в София вече няма да има Информационен център поради наличието на много институции в столицата. Сега ще прилагаме опита си в Дупница. Сигурна съм, че във време на криза и предизвикателства, през която преминаваме в момента, всички ние се нуждаем от достоверна информация. Подходът изцяло е нов и различен. Надявам се да превърнем този център в едно средище за диалог и дебат, основани на факти, и да приближим гражданите до ежедневното измерение на европейските ценности“.
Директорът на Фондация „Европейски институт“ Любов Панайотова, която беше водещ на откриването, разкри повече за ръководената от нея организация.
„Ние сме една от най-старите организации, които се занимават с европейска проблематика. Фондацията е създадена още през 1999 година само с тази цел – за да разяснява какво е Европейският съюз, защо България искаше да се присъединим, както и къде сполучихме, след като това стана, къде има да наваксваме още, какво е европейското законодателство и как то променя нашия живот и се вплита в него. Това са много важни въпроси, на които трябва да имаме адекватни отговори. Затова се радвам, че тук са млади хора, които ще разпространят новината за нашия център“, каза Любов Панайотова.

На откриването присъстваха млади дупничани.

Тя отговори на въпроса „Защо е важно да има такива центрове?“ така:
„Нашият над 10-годишен опит чрез „Европа Директно“, първо в София, а след това и в Русе, показва, че определени послания, проблеми, дискусии и въпроси трябва да достигнат и до най-малките села в нашата страна. Така ще може политиката да бъде правилно разбрана. Смятам, че най-големият бич на съвременното общество е дезинформацията. Не само фалшивите новини, но понякога и това море от информация, в което не можем да намерим правилната такава. Не можем да се ориентираме кога тя е наистина дезинформация с политически цели, кога е с търговски такива, кога се преследват други интереси, които не отговарят на това, което е замислено в тази уникална конструкция, която е Европейският съюз и европейският ни дом. Трябва да се радваме, че принадлежим към тях, защото няма да ми стигне времето да изброя всички предимства.

Учениците отговаряха на въпроси за ЕС по време на викторината с награди.

Смятам, че трябва всички да воюваме, за да може България да бъде един пълноценен и активен член на този съюз, който да предлага решения за бъдещето. Тече една много сериозна конференция, която сега започна, на тема каква Европа бихме искали да има. Темите са важни и в никакъв случай не са банални, както някои искат да го представят. Те не са и някакви далечни теми, които ги решават бюрократи, а трябва да бъдат близки до хората. Това е смисълът на такива центрове. Защото нашият опит е показал, че на такива места се получава реална информация, която може да даде пример как вашият живот може да бъде променен, какви са правата ви, когато пътувате, как да отидете да учите и къде може това да стане. Също така от подобен център може да се информирате и за това как да работите в чужбина и след това да получите определени сертификати, които да важат за вашето пенсиониране и ред други неща, които ние имаме като информация и която трябва да се предоставя на гражданите“.
Любов Панайотова изрази благодарността си към местната власт за оказаната подкрепа.
На свой ред заместник-кметът на община Дупница Олга Китанова също благодари, че в града се открива толкова полезен център.
„Много се радвам, че се реализира идеята за този център в Дупница. Искам да изразя готовността на общината, кмета на града и моята, че винаги сме насреща да съдействаме за всичко, от което „Европа Директно“ ще има нужда в следващите години. Радвам се също, че тук има млади хора, които проявяват интерес. Тук има езикови паралелки, така че информацията за обучение в чужбина със сигурност ще бъде много полезна за тях. Пожелавам успех на екипа, който ще работи тук“, каза Олга Китанова.
Ръководителят на представителството на Европейската комисия в София Цветан Кюланов заяви, че като нов център този в Дупница ще има предизвикателства пред себе си. Опитът, който имат хората, които ще работят в него обаче, ще помогне за развитието на „Европа Директно“ в града.

Ето как изглежда Информационният център в Дупница.

„Ролята на медиите и гражданите тук е важна. Когато искате да споделите нещо, трябва да дойдете и да го направите. Това биха могли да бъдат неща, които виждате и ви харесват или не ви харесват. Когато виждате неща, които могат да се променят, можете да дойдете и да споделите с колегите. Те ще ви кажат дали и как това може да стане с помощта на европейските институции. Ние се стараем да говорим на човешки и разбираем и достъпен език“, обърна се към присъстващите на откриването г-н Кюланов.
Той поясни и какво предстои през следващите няколко месеца.
„Очакваме много сериозна подкрепа по кампанията за ваксинацията, включително със събирането на информация и дезинформация. Много важна ще ни бъде информацията от местните медии и лекари, както и от местната власт. Също така ще обърнем внимание и на плановете за възстановяване. През последните месеци всички българи разбраха, че такива съществуват, най-вече благодарение на политическия шум, който се вдигна. Икономиката на България и Европа се променя и това ще засегне много хора, техните семейства и препитанието им. В тази връзка ще търсим отново информация от първоизточника. Възможността да използваме тези реформи и средства сега е пред нас. Икономиката продължава да си върви. Икономическите процеси неминуемо ще доведат до тези промени, които се случват. В нашите възможности е да се възползваме от тези промени, а не да страдаме от тях. Затова Европа и европейските институции са насреща, съгласили са се да дойдат и да помагат. Затова е важно да имаме достъп на място. Мандатът на тези центрове е 5 години. В следващите 5 години очакваме България да приеме еврото и да се сближи още повече към центъра на европейското семейство. Силно се надявам в близките години да имаме възможност да се срещнем с всички вас отново тук и да представим българската евромонета и това какво значи за страната ни приемането на европейската валута“, завърши ръководителят на представителството на Европейската комисия в София.
След откриването дупничанинът Томас Томов, който е победител в телевизионния формат „България търси талант“ през 2014 година, зарадва гостите с музикално изпълнение.
Накрая беше организирана и викторина за младите гости. Те трябваше да отговарят на въпроси, свързани с Европейския съюз, и за всеки правилен отговор получаваха интересни награди.

Димитър ИКОНОМОВ