Отличиха с почетни плакети изтъкнати граждани на Самоков

Наградени са д-р Красимира Ковачка, Георги Големинов и Здравко Пенев

 

За втора поредна година Община Самоков връчи плакети на хора с принос за развитието на община Самоков и местното самоуправление. Призовете се връчват по случай Деня на българската община 12 октомври. На церемония под портретите на кметовете, кметът Владимир Георгиев връчи плакетите на номинираните през тази година.

„Избрахме в Деня на българската община – професионалния празник на хората, ангажирани в местното самоуправление за връчването на тези отличия. И това го правим тук, пред портретите на всички кметове на Самоков през тези 144 години от съществуването на Самоковската община. Всеки един от тези хора, е част от историята на институцията Община Самоков. Кметовете на Самоков са били винаги движеща сила на процесите за превръщане на града в индустриален център и за съхраняване на културните традиции. Всеки от нас е заемал този пост, защото е получил доверието на съгражданите си. Това ни ангажира с нелеката задача не само да оправдаем гласуваното ни доверие, но и да съхраним и опазим наследеното, да надграждаме и да работим за развитието на Самоков.” – каза в обръщението си кмета.

С почетен плакет бе удостоена д-р Красимира Ковачка. Тя е начело на МБАЛ – Самоков повече от 21 години. През цялото време тя не е спирала да работи за издигане престижа на болницата в Самоков и за предоставянето на качествени здравни услуги Благодарения на нейните усилия, болницата в Самоков получава висока акредитация и обезпечава голям брой клинични пътеки. Съвместно с Община Самоков се реализира инициативата за отпускане на стипендии за медицински сестри, като по този начин се обезпечава лечебното заведение и с медицински кадри. В условия на извънредно положение, тя успя да направи и специализирано Ковид отделение, като го обезпечи напълно с медикаменти оборудване и квалифицирани кадри.

Следващият плакет получи Георги Големинов – кмет на Общината в мандат 1995-та – 1999-та. Това са едни от най-трудните години на демокрацията. И въпреки това, по времето, когато Георги Големинов управлява община Самоков, е изградена промишлената газификация. Извършено е разширение на двата транспорта над река Искър, като е изградена пешеходна зона. През неговия мандат е завършен колекторът от кв. „Самоково” до пречиствателната станция и започва работата по Колектор 5. По негово време завършва изграждането на пречиствателната станция „Яйцето” в Боровец, която за времето си е едно технологично бижу. Г-н Големинов по професия и по сърце е лесовъд и голяма част от живота му е посветена на стопанисването и опазването на горите. По време на своя мандат, той се бори за възстановяване на общинските гори, като заявява за актуване над 320 дка гори. Кмет един мандат и пет мандата общински съветник, Георги Големинов има огромна заслуга за развитието на местното самоуправление в община Самоков.

Следващият, удостоен за заслуги към местното самоуправление е Здравко Пенев. Тази година се навършват 34 години откакто сградата на кметството е негов втори дом. Когато става кмет през далечната 1988 година, той е едва 30-годишен и за времето си е най-младият кмет в община Самоков През всички тези години той казва, че формулата за подкрепата, която получава от съселяните си е чуваемост. Благодарение на усилията му, към село Шипочан през последните години се наблюдава засилен интерес за закупуване на имоти. Въпреки, че жителите му са малко, Здравко Пенев успява да ги обединява, като организира различни инициативи и празници, които разнообразяват живота в селото. Работил е със 7 кмета и винаги е намирал начин да поставя актуалните проблеми на село Шипочан и да ги решава.

Кметът поздрави служителите на общинска администрация и им пожела ползотворна работа в името на по-доброто бъдеще на Самоков.