Паметникът на загиналите парашутисти ще се превърне в красиво място за отдаване на почит

Заедно с хора от селото ще продължим да помагаме с доброволен труд, каза кметският наместник на Гълъбник Диана Борисова

 

Кметският наместник на село Гълъбник Диана Борисова в интервю за Дарик радио говори за възстановяването на паметника на загиналите парашутисти. Както писахме, посолството на Чехия в България възнамерява да възстанови паметника на чехословашките парашутисти, загинали трагично край радомирското село Гълъбник през 1972 г. Планира се реконструкцията на мемориала да бъде направена до края на септември, станало ясно след посещение на посланик Лукаш Кауцки на паметника на парашутистите.
– Г-жо Борисова, разкажете повече за идеята за възстановяване на паметника на загиналите парашутисти край село Гълъбник?

– Имам намерение паметникът да се превърне в едно красиво място за отдаване на почит към загиналите парашутисти. Те са загинали на 21 септември 1972 година при трагичен инцидент. Били са настанени в един от хотелите в град Перник и тръгвайки за летището в Кондофрей, шофьорът на автобуса не вижда идващия влак. Тогава прелезът не е бил охраняем и така се случва инцидентът. Сега в момента прелезът се охранява. След това, през 1997 година, като възпоменание за 25 години от трагичния инцидент е поставена мемориалната плоча от тогавашния кмет на село Гълъбник, който е оказал съдействие.

През 2012 г. се отбелязват 40 години от трагичния инцидент, имало е посещение на доста представители от чешкото и словашкото посолство. На мястото е бил и оцелелият при инцидента Иван Хошо, който също е дошъл да отдаде почит на загиналите си колеги.

– Тази година през септември бяха отбелязани 48 години от трагичния инцидент, а през 2022 г. ще бъдат 50 години.

– Намеренията за обновяване на паметника, които бяха обсъдени на проведената среща на местната власт в Радомир с чешкия и словашкия посланик, мисля, че ще се осъществят.

– Какви бяха обсъдените инициативи по време на срещата на местната власт в Радомир и чешкия и словашкия посланик?

– Бяха обсъдени идеи на монумента да бъде сложено осветление, да се посадят дръвчета. Също така беше направено предложение да се разшири мястото, където е разположен монументът, тъй като в сегашния си вид пространството е тясно. Имената на загиналите парашутисти ще бъдат гравирани отново, защото с течение на времето те са се заличили.

– Случвало ли се е да идват с годините, извън тези чествания, роднини и близки на загиналите до селото и паметника, да се срещат с жителите на селото?

– Не, нямам такава информация. В момента текат законови процедури – скици, заснемания и др., свързани с паметната плоча, които да позволят неговото реконструиране. Тези документи ще бъдат изпратени в чешкото и словашкото посолство, за да могат те да си започнат реставрацията на монумента.

– Предполагам, че Вие ще оказвате пълно съдействие, още повече че доброволци са изчистили вече пространството около паметника?

– Да, едно от предложенията ни на срещата беше, че доброволците от селото, които имат желание, ще продължим да помагаме за поддръжката на монумента с доброволен труд. Ние и в момента правим това. Аз съм кметски наместник от 6 месеца. Като видях в какво състояние е паметникът, веднага се заех с организирането на доброволци за поддръжка на пространството около монумента. Отзоваха се хора от селото и изчистихме и извозихме тревните площи около монумента. Резултатите от новия облик на пространството около паметника са видни.