Пари за физкултурен салон събират в Самораново

 Отварят коледен благотворителен базар в социалните мрежи

Родители на ученици започват да събират средства за изграждане на физкултурен салон в училището в дупнишкото село Самораново. Намерението е да се преустрои помещение на приземния етаж, което не се използва в момента. Идеята е на родителите от Обществения съвет към учебното заведение и жители на селото. На 1 декември те ще проведат онлайн коледен благотворителен базар, на който ще се продават само ръчно изработени предмети.

„Това е първата ни инициатива от подобен род. Идеята ни е да пригодим съществуващо помещение в самото училище за тази цел. То не е голямо, но предвид това, че паралелките са маломерни, ще може да се използва за тази цел. Помещението се нуждае от ремонт, изграждане на осветление, специална настилка, уреди и прибори. Училището няма физкултурен салон до момента, но идеята я има от доста време”, каза Иво Югов.

Засега не е ясно колко ще струва реализацията на инициативата. От учителския колектив има предположения, че ще са нужни минимум 100 хил. лева.

„Не знаем колко ще ни струва ремонтът. Искаме да видим какъв ще е резултатът от организирания от нас и училището съвместен базар. След това, ако е необходимо, ще имаме и други инициативи. Всичко, което се събере, ще отиде изцяло в полза на училището и децата на Самораново. Голямата ни цел е привличане на повече деца в самото училище и завръщането на месните, които учат на други места. Изграждането ще бъде съгласувано с всички институции, с които е необходимо, по всички необходими изисквания”, допълни Иво Югов.

Намеренията на инициаторите е да се регистрират като сдружение, но тази идея е отложена заради епидемиологичната ситуация. Инициаторите са обединени в група „Бъдеще за Самораново” в социалните мрежи.

Юлияна КОЛЧАКОВА