ПГ „Христо Ботев” в Дупница празнува 140 г.! Откриха зона за експерименти, изградена за 68 000 лв.

Експериментална зона за природни науки отвори врати в Профилирана гимназия „Христо Ботев” в Дупница. В новия кабинет ще се провеждат лабораторни упражнения по биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда и физика и астрономия.

Кабинетът е изграден с финансиране по програма на Министерството на образованието и науката, откъдето са отпуснати 53 000 лв., и съфинансиране с 15 000 лв. от училището. Зоната се помещава в сградата на намиращия се в съседство бивш медицински институт, към който бе изградена топла връзка. След извършения ремонт са обособени още кабинет по математика и допълнителна учителска стая.

Кабинетът бе официално открит на 2 юни, когато гимназията чества 140 години от основаването си и деня на своя патрон. „През последните години броят на учениците в нашето училище много се увеличи и разширяването на сградния фонд на гимназията помогна още по-качествено да се осъществява учебният процес. В залата, в която сме в момента, е най-новата ни придобивка.

Тя е изградена със средства по Националната  програма за осигуряване на съвременна образователна среда, модул „Подобряване на условията за експериментална работа по природни науки” в профилираната подготовка. Знаете, че една от водещите паралелки в нашето училище е профил „Природни науки”, каза директорът на училището Геновева Ризова. Тя благодари на кмета Методи Чимев, който присъства на откриването, и Общинския съвет за безвъзмездно предоставените помещения на бившия медицински институт. Директорката изказа благодарност и на Юлия Шилегарска, Мариана Петрова, Милена Челенкова, Донка Милушева, Зоя Николова и Силвия Боянова – учителките, участвали в разработването на проекта. Учениците пък демонстрираха това, което ще правят в часовете. Кабинетът е оборудван с микроскопи, които се свързват с телефоните на учениците, на чиито екрани те могат да виждат наблюдаваните обекти. Микроскопите с LCD дисплей позволяват и директно, в реално време да се наблюдава при извършването на изследванията.

„Ние и досега сме работили по този начин, но просто бяхме ограничени в учебната стая, докато тук вече учениците могат да работят в съвсем нова среда. Отделно имаме мултимедия, която да ни помага при презентациите по време на работата”, посочи учителката Юлия Шилегарска.

„С новите микроскопи можем да видим много по-обстойно това, което наблюдаваме”, каза десетокласничката Ангела Миланова.

Юбилеят на гимназията бе отбелязан със стилно тържество. Представен бе рецитал, по време на който бе пресъздадено превземането на кораба „Радецки” от Ботев и неговата чета. Деветокласничката Мирела Йорданова рецитира „Той за доброто е наший компас”, посветено на Христо Ботев. По текст на Мирела Йорданова е Ивайла Кръстева е съставила песен, която двете момичета изпълниха при съпровод на китара на Александра Петрова.

„ПГ „Христо Ботев” разкрива облика на модерното и съвременно училище, втъкава в себе си нишките на добрите практики на тези, които са поставили началото, и онези, които продължават да надграждат през годините на иновативността в преподаването и организацията на учебния процес, на постиженията на блестящия ум на учители и ученици”, каза в празничното си приветствие Геновева Ризова. Директорката подчерта, че в годините гимназията е била водещо училище в Дупнишка околия, а след това – в региона. „Сега сме в първата тройка в област Кюстендил по резултати на учениците. Това ни е основната цел – да даваме качествена подготовка на децата, за да могат успешно да се реализират по-нататък”, изтъкна Ризова.

„В деня на вашия празник с признателност и уважение почитаме педагозите, изградили историята на училището и останали в съзнанието на не едно поколение. Уважаеми учители, ние поверяваме най-свидното смисъла на живота си, нашите деца. Благодарение на вашия професионализъм и ентусиазъм отстоявате предизвикателствата на времето и съм уверен, че ще продължите да поддържате светлината на знанието. Скъпи ученици, бъдете активни в усвояването на нови знания и смело следвайте мечтите си”, каза кметът Методи Чимев.

„Юбилеят на училището е повод за равносметка и признателност към всички, чиято мисия е да съхраняват българската духовност и да служат безкористно в името на науката. Денят е специален за всички, които през десетилетията назад са вложили своя дух, усилия и воля, за да я има и днес гимназия „Христо Ботев”.

Този специален ден ми дава основание да заявя дълбокото си уважение за това, че през годините училището зае своето заслужено място и класация и печели предпочитанията на учениците с амбиции за отлична реализация”, посочи началникът на РУО на МОН- Кюстендил Мая Стойчева. Стойчева връчи почетно отличие на МОН „Неофит Рилски” на Димитър Кърнолски – старши учител по икономически дисциплини в гимназията. Шефката на инспектората връчи на директорката на гимназията грамоти за отлично представяне на учениците на олимпиадите през тази учебна година – гимназията е класирана на второ място на областния кръг на олимпиадите.

„Христо Ботев е символ на герой, който даде всичко за България. А гимназия „Христо Ботев” е символ на учебно заведение, което е с визия на водещо в образователната подготовка на учениците в Дупница. Изминаха 140 години от откриването в далечната 1881 г. Поколения ученици са завършили средното си образование тук и са постигнали високи житейски успехи”, подчерта Мария Чомакова – председател на Обществения съвет на училището.

„С ПГ „Христо Ботев” вървим ръка за ръка и възпитаваме младите да вървят по стъпките на тези велики българи”, каза треньорът по кикбокс на СК „Патриот” Кирил Чакъров. Голяма  част от възпитаниците на клуба са ученици в гимназията.

На празника присъстваха много гости, сред които зам.-кметът Крум Милев, председателят на ОбС Костадин Костадинов, служители в общинската администрация, директори на училища в града и общината, сегашните и бивши учители в учебното заведение.

В 12 часа присъстващите на празника, начело с учениците, превъплътили се в ролите на Ботев, неговите четници и капитана на „Радецки”, отдадоха почит на загиналите за свободата на България. Те се включиха в общоградското честване, състояло се пред паметника на Христо Ботев до входа на гимназията. Със свои изпълнения в честването участва духовият оркестър. Заслужени аплодисменти получиха братчетата Георги и Петър Захаринови, които рецитираха стихотворения на Ботев – „На прощаване” и „Патриот”. Венци и цветя бяха поднесени от името на общинската управа, Общинския съвет, ръководството на гимназията, Историческия музей, спортните клубове по кикбокс и таекуондо, читалищата. Цветя на паметника оставиха и граждани, а при пускането на сирената всички коленичиха.

 

Редица мероприятия организира гимназията през настоящата учебна година по повод юбилея си. В навечерието на 2 юни са наградени учениците, участвали в състезанието „Забавна математика“. На класираните на първите места са дадени награди – професионални калкулатори и книги от областта на математиката. Всички останали участници са получили поощрителни награди. Организиран е конкурс за рисунка на тема „Моето училище на 140 години“. С класираните на първите места рисунки са изготвени винили, украсили училищния двор на 2 юни.

Организиран е още един конкурс за създаване на оригинален проект за лого на всеки профил в училището. В регламента на конкурса е представена кратка информация за профилите в училището.

Във връзка с годишнината учениците от 9-и „а“, „б“, „г“ и „д“ клас представят най-доброто от работата си по български език и литература, под ръководството на своята учителка Николина Котева. Тяхното вдъхновение идва от произведенията на Паисий Хилендарски, П. Р. Славейков и патрона Христо Ботев. Всяка седмица в сайта на училището се качват работи на учениците – видеа, презентации и др.
На 23 април е проведено състезание по история за патрона на училището „Христо Ботев – живот и дело“. Участници са ученици от 10-и клас. Състезанието се провежда в три кръга: 1-ви кръг – учениците решават в реално време онлайн в платформата Teams тест за живота и делото на Христо Ботев; 2-ри кръг – разпознаване на паметници, свързани с Ботев; 3-ти кръг – подреждане на пъзел с изображение на Ботев.
През месец май е проведен открит урок под наслов „Ръка за ръка“. Отново през м. май е изготвено видео „Другата гледна точка“ – серия творчески уроци в часовете по български език и литература в 9-и “в”, 10-и “а” и 10-и “в” клас, свързани с личността и творчеството на Христо Ботев, както и авторски продукти на учениците по случай 140 години от създаването на Профилирана гимназия „Христо Ботев“.
Като големи успехи на учениците от училището отбелязаха: първо място на Марио Стоилков от 12-и „а” клас на състезанието по математика, организирано от Великотърновския университет; класиране на учениците от 11-и „а”  клас на първите три места в  7-а  възрастова група в Националното състезание по финансова грамотност, като Георги Симеонов е на първо място, Йордан Владимиров на 2-ро място и Мирела Димитрова зае 3-то място;
 Венислава Малкочева от 11-и „д” клас се класира за националния кръг на олимпиадата по гражданско образование, който се проведе на 8 май 2021 г.
Юлия Николова, 8-и „а” клас, се класира за националния кръг на олимпиадата по техническо чертане.
За втора поредна година училищни отбори участват в Европейската олимпиада по статистика, организирана от НСИ. Един от отборите участва в националния кръг на олимпиадата. Постиганите резултати дават право на учениците да кандидатстват без изпит специалност „Статистика“ във Варненския икономически университет.
Алекс Христов, Владислав Георгиев, Денис Сусанин и Юмер Юмеров от 11-и „г” клас профил „Предприемачески“ на Профилирана гимназия „Христо Ботев“, с помощта на техния учител по икономически дисциплини Димитър Кърнолски, взеха участие в национално състезание, организирано от Junior Achievement Bulgaria и Министерството на образованието. На 15.04.2021 учебната компания „Bionic Givers“, създадена от учениците, се класира за финалите на състезание „Учебна компания – изгряващи звезди“, организирано от JA Bulgaria. В събитието участват 47 отбора, сред които „Bionic Givers“ спечели първото място от групата на второто жури. Компанията на ПГ „Христо Ботев“ за пръв път достига на толкова високо ниво в надпреварата. Следващата стъпка е национално състезание, на което сили ще премерят общо 12 отбора, избрани да продължат. Компанията „Bionic Givers“ е резултат на личната ангажираност  на учениците и израз на отговорното им отношение към проблемите, свързани с опазване на околната среда. Главната им цел е да съхранят биоразнообразието. Разработили са 3 биопродукта, с цел да се намали използването на пестициди в земеделието, както и да се намери решение на проблема с  вароатозата при пчелите.
Учениците от 9-и „б“ клас Денис Йорданов и Мариян Ушатов съвместно с техния ръководител Калинка Стоилкова участваха с проект “Екопътека Самоковището” в Осмото регионално състезание по география и икономика.
На 7 май ученици от Профилирана гимназия „Христо Ботев“ участваха в ученическото състезание „Европейският съюз и аз“, посветено на Деня на Европа – 9 май, организирано от община Дупница. Учениците премерват знанията си за Европейския съюз. Отборът в състав Вилияна Павлова – 10-и „в” клас, Димитрина Иванова – 10-и „в” клас, и Калина Димитрова – 10-и „г” клас, се представи отлично и спечели първо място.

Юлияна КОЛЧАКОВА