Перничанинът проф. Павел Станимиров е новият декан на Факултета по дентална медицина

Перничанинът проф.Павел Станимиров е новият декан на Факултет по дентална медицина – Медицински университет София.

Професорът, който е брат на кмета на с.Ковачевци Васил Станимиров, се ползва с изключителен авторитет в научните среди.

През 2022 г. той бе награден от градоначалника на община Перник Станислав Владимиров за принос в сферата на здравеопазването.

Проф. Павел Станимиров е специалист по Лицево-челюстна хирургия и Орална хирургия, дипломиран магистър по дентална медицина (1994) и магистър по медицина (2010) от Медицински университет – София. Бил е началник на Клиниката по лицево-челюстна хирургия в УМБАЛ „Александровска“ и професор в катедрата по Орална и лицево-челюстна хирургия при ФДМ, Медицински университет – София.

Професионалните му интереси са в областта на оралната патология, рака на главата и шията, злокачествените тумори на кожата, туморите на слюнчените жлези, рака на устната кухина, заболяванията на оралната лигавица. Научно работи в областта на прогностичните фактори при рака на езика и устната кухина. Има активен клиничен и хирургичен опит в областта на онкологичните заболявания на главата и шията и лицево-челюстната патология.

Автор е на множество научни публикации и доклади, съавтор е в учебник по Лицево-челюстна и орална хирургия, председател е на Национален експертен специализиран лекарски борд по Лицево-челюстна хирургия към БЛС и е активен член на EuropeanAssociationforCranio-MaxillofacialSurgery.

“….Професията на лекаря е много по-трудна и много по-отговорна!

Дължимата грижа, адекватнитеочаквания и добрата практика са сърцевината на нашата професия.

Зачитайте човека!Пожелавам Ви да имате корави и смели сърца и души! Нужни са в живота и на обществото ни, но бъдете емпатични и отдадени към родителите Ви, семейството и пациентите.Бъдете колеги, бъдете етични помеждуси!….”, са думи на проф.Станимиров.