Перничанин, партнирал си с Мария Бакалова, номиниран за наградата „Полет в изкуството”

Александър Тонев

Перничанинът Александър Тонев е номиниран за статуетката за полет в изкуството “Стоян Камбарев”.

На 22 април предстои 12-ата годишна официална церемония за връчване на най-престижния приз за млади творци в България.

Победителят ще заслужи знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв., а всички номинирани ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти, пише Дир бг.

Днес Ви представяме 25-годишния актьор Александър Тонев, чийто талант е впечатляващ, но върви ръка за ръка с тоталното му и безкомпромисно отдаване на професията. Членовете на фондацията го забелязват още като студент заради ролите му в “Черна дупка” и “Синът” в Народния театър “Иван Вазов”, “Идиот” в „Сфумато”, “Чайка” и “Дон Кихот” в Пазарджишкия театър. Номиниран е за концентрираната си актьорска енергия, за органичното и деликатно присъствие на театралната сцена и пред камерата във филма “Блаженият” на режисьора и преподавател в Югозападния университет Станимир Трифонов, както и в няколко късометражни филма.

“Изкуството за мен? Може би е нещо като път или изваждане на човека от обикновеното му ежедневно живеене и възприемане на света. Една атака срещу навиците, които притъпяват нашите сетива, атака срещу механичното живеене. Опит да прогледнем отново за чудото на живота. Театърът ни помага да се вгледаме в човека, ангажира ни с цялата истина за нас самите, с онова, което сме забравили или неподозирали, че има”, споделя Александър.

Александър Тонев е роден през 1995 г. в град Перник, където завършва основното си образование. Мултиталант още от дете, продължава обучението си в Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров”, след което една година е студент “Книга и печатна графика” в Националната художествена академия.

Изобразителното изкуство обаче не го удовлетворява напълно и той решава да се яви на изпитите по актьорско майсторство в НАТФИЗ, където от раз го приема така дискутираният напоследък проф. Иван Добчев. Именно така попада в един клас с родната сензация в Холивуд – номинираната за „Оскар” Мария Бакалова, с която учи и си партнира четири години.

От 2019 година е поканен да бъде част от трупата на Драматично-куклен театър “Константин Величков” (Пазарджик).

Интересен факт е, че Александър е млад татко и има прекрасна малка дъщеричка, за която се грижи във всяка свободна от професията си минута.