Пионерски подход! Дупница, Рила, Кочериново и Бобошево правят своя ВиК асоциация

Четири общини от бившата Дупнишка околия възнамеряват да създадат собствена ВиК асоциация.
Центърът на новосъздаденото дружество ще бъде в Дупница, като в него ще влизат още Рила, Кочериново и Бобошево, поясни председателят на местния Общински съвет Костадин Костадинов. По думите му сключването на подобно споразумение ще бъде главен акцент в предстоящата сесия на местния парламент, насрочена за 17 декември.
„Това е най-важната докладна на предстоящата сесия. След като не можа да се консолидира и случи асоциацията, свързана с „Кюстендилска вода“, ние, четирите общини, имаме желанието да реализираме местна асоциация. Тя ще бъде частична или пълна с оператор ВиК-Дупница, която да може да реши нашите неотложни и много сериозни проблеми. Дано това споразумение наистина се превърне в един реален проект. При всички случаи нашата воля е, че на този етап „Кюстендилска вода“ не може да изпълнява функциите си. Именно заради огромните проблеми с тях от другите общини също искат да напуснат старото сдружение. Факт е, че водоснабдителните им системи не се поддържат качествено и адекватно. Липсват инвестиции от страна на „Кюстендилска вода“ и всичко това обуславя нашето желание да се справим сами. В момента няма такава друга организация като нашата. Подходът, който прилагаме, е пионерски. Но желанието и на четирите общини е категорично. Казвам всичко това, защото не беше добър тонът и подходът както на Общинския съвет в Бобов дол, така и в Кюстендил. Не може, ако си истински демократ, да не уважиш мнението на своите колеги“, заяви Костадинов.
Според него мястото на община Бобов дол също трябва да бъде в новото сдружение. Костадинов е на мнение, че ВиК-Дупница има капацитета да обслужва по качествен начин и четирите общини. За поддръжка и ремонти на мрежите ще бъде използван заемен капитал.
„Очевидно е, че с тази цена на водата не можем да се справим и да реализираме големи инвестиции. След като чрез цената на водата не можем да увеличим качеството на услугите, ще го направим през заемен капитал. Дали хората ще плащат по-висока цена на водата, или ще връщаме кредити, е горе-долу едно и също. Голямата цел е да привлечем европейски средства. Така чрез това дружество ще могат да се решат най-грандиозните проблеми в Дупница и региона. А те са водоснабдяването на селата Баланово и Палатово, където доказано водата е негодна. Също така и довеждащите водопроводи на Дупница. Знаете, скоро предстои да приключат процедурите за три от големите дупнишки села, където да се започнат ремонти, както и да подобрим нещата в самия град“, добави председателят на местния парламент.
На сесията в петък, която ще се проведе от разстояние, местният парламент ще разгледа и друго предложение, свързано с ВиК сектора. То е за упълномощаване на представител на община Дупница за участие в насроченото за 5 януари извънредно заседание на Асоциацията по ВиК в Кюстендил. Първа точка в него е съгласуване на бизнес плана на „Кюстендилска вода“ за развитие на дейността на дружеството като ВиК оператор за регулаторния период 2022-2026 г. Предложението е за представител на община Дупница да бъде определен кметът Методи Чимев, който да гласува против съгласуване на бизнес плана.
Костадин Костадинов призова новоизбраните народни представители от Кюстендилска област да бъдат активни по наболелия въпрос.

Димитър ИКОНОМОВ