Планинските реки в Пиринско – опасни при проливен дъжд и снеготопене

Какво е състоянието на речните корита и защитните съоръжения, които са отговорност на общините? Изпълняват ли се дейностите за превенция на наводненията и достатъчни ли са средствата от общинските бюджети за това? Най-големи опасности за населените места създават планинските реки, които трудно могат да бъдат укротени при проливни дъждове или снеготопенето при рязко затопляне. Това са изпитвали неведнъж на гърба си местните власти.

Община Гоце Делчев е получила 600 хиляди лева от Междуведомствената комисия миналата година и едва е заделила още 100 хиляди от бюджета си. За какво стигат те – обяснява кметът Владимир Москов:

 

“Нашите възможности са повече за козметично почистване

 

на коритата на реките. За нещо по-голямо, свързано с укрепване на бреговете или корекция – не е във възможностите на бюджета. Според мен трябва да се продължи по-целенасочено, особено към притоците на река Места и самата река, където имаме невралгични места – те са картотекирани, знаят се. Поетапно трябва да се решават тези проблеми. Два от основните й притока Марево и Туфча – там трябва се довърши укрепването на бреговете и на двете реки в населените места, защото създават големи опасности. Разчитаме, че ще се заделят повече средства за превантивна дейност”. Освен малките реки, потенциална опасност си остава и река Места, която при излизане от коритото си нанася тежки щети на земеделски земи, сгради и подкопава мостове.

 

От години с наноси е затлачен участъкът под моста край село Буково,

 

а десетките скъсани и некачествено направени диги не са пипнати, споделя Владимир Москов. Според него за дигите трябва да се направи конкретен план за действие. Той подчерта, че някои от нещата могат да се направят с много малко средства, но процедурите са много сложни. След голямото наводнение в община Петрич местната власт е свършила доста работа, получила е и помощ от Междуведомствената комисия. Разработено е и ново зониране на критичните места, споделя заместник-кметът Минка Салагьорова: “Тези аварийни мерки не са това, което наричаме превантивни мерки. Превантивно почистваме речното корито на територията на град Петрич, това го правим ежегодно. /…/ Дейностите по отношение намаляване риска от наводнения се подчиняват на строго определени правила. Трябва да съобразим дейностите така, че т.нар. критична инфраструктура да бъде запазена, да се подобри. От друга страна – трябва да опазваме и околната среда. Тук вече не говорим само за средства, трябва да се обърне внимание на много фактори.

 

Правим максималното, за да можем да понижим риска

 

от тези наводнения”. За проблемните участъци и населени места, през които минава река Струма обаче е необходимо държавата и общината да работят заедно и без отлагане.

Конкретният пример за отлежаващ в годините проблем споделя заместник-кметът на община Петрич: “На няколко пъти сме уведомявали АПИ за състоянието на моста при с. Тополница. Там наистина имаме засягане на самото съоръжение от състоянието на речното корито”. За това как “на парче” се решават проблемите с опасните планински реки е и примерът от Банско. Там с благословията на топлата зима Общината успя да направи важни корекции и прочистване на коритото на река Глазне, но остава нерешен въпросът на

 

най-невралгичната точка над града, където се сливат реките Дамянишка и Бъндеришка.

 

Стойчо Баненски, заместник-кмет на Банско заяви: “С една идея сме по-спокойни, но има още какво да се направи. Може би съвсем спокойни ще бъдем, когато довършим корекцията на реката до смесието на тези две реки. Засега там остана участъкът, който е доста критичен. През всичките тези години на много управления там са насипвани земни маси и камъни от речното корито, което при силни води се изнася и се натрупва по вече съществуващата корекция, което създава проблеми. Там искаме да вдигнем стена – това е своеобразно продължение на стените на реката, които в момента съществуват – още 350 метра трябва да ги продължим, за да се уловят двете реки”.

Източник: БНР