Пластмасови банкноти пуска в обръщение Египет

Те могат да се рециклират и да се влагат в нови пластмасови продукти

Централната банка на Египет пусна в обръщение полимерни банкноти с номинална стойност 10 египетски лири, съобщи в. “Иджипшиън газет”. От институцията уточниха, че старите хартиени банкноти със същия номинал ще продължат да се използват като платежно средство.
Първите египетски пластмасови пари са отпечатани в печатницата в новата административна столица на страната. Върху тях са изобразени джамията “Ал Фатах ал Алим” и статуя на древноегипетската жена фараон Хатшепсут, а защитата срещу фалшифициране е воден знак.
Централната банка на Египет обяви намерението си да отпечатва банкноти от полимерен материал още през 2019 година, но се забави заради пандемията от Ковид-19. Стъпката се предприема в съответствие с ангажимента на Египет да изпълни изискванията на Парижкото споразумение за климата. Полимерните пари се смятат за екологични, тъй като са водоустойчиви и имат по-дълъг живот от хартиените, а в производството им се влагат по-малко суровини. Наред с това те могат да се рециклират и да се влагат в нови пластмасови продукти.
Пластмасови банкноти са произведени за първи път в Австралия през 1988 година. В момента са в обръщение в над тридесет държави, сред които Румъния, Чили, Канада, Нигерия, Виетнам, Нова Зеландия и др.
Общата стойност на пуснатите в обръщение в Египет полимерни банкноти е 2 млрд. египетски лири./ pariteni.bg