Поглед към ЮЗ Трета лига: Отборът на Марек със седма победа – едноличен лидер в група А

ФК Костинброд продължава водачеството си в група Б независимо от равенството в Самоков

Ташко СУЛЬОТОВ

Общо осем мача бяха изиграни по програма от 8-и кръг за първенството на ЮЗ Трета лига, както следва:

Група А

В изиграните четири мача бяха отбелязани 16 гола, от които 9 за домакините и 7 за гостите.
Мачът Славия ІІ – Сливнишки герой Сливница бе отложен заради участие на футболисти в младежкия национален отбор от белия тим.
По програма почива „ЦСКА-1948-ІІІ София.

На стадион „Бончук” местният Марек се измъчи срещу Ботев (Ихтиман).

През първата част на срещата изненадващо още във 2-ра минута Рангел Игнатов от гостите откри резултата. Това, според наставника на дупнишкия тим Танчо Калпаков, е наляло масло в краката на неговите възпитаници. В този момент се появи 12-тия играч на Марек – феновете. Около 600 души неистово подкрепяха от трибуните своите любимци, а отвън правостоящият Калпаков не спря да дава допълнителни указания. Нещата тръгнаха в правилна посока. Атака след атака на футболистите на Марек, и пропуск след пропуск. Това бе причината първата част на мача да завърши с негативен резултат за домакините – 0:1. Бърз разбор на почивката от страна на наставника Танчо Калпаков и указания как да се излезе от тази ситуация. След почивката футболистите на Марек заиграха в свой стил, с дух и непримиримост и желание за победа. С голове на Боян Стойнев в 68-ма, Росен Йорданов в 77-ма и Николай Ганчев в 90+5 минути, стадион „Бончук” ликуваше и имаше защо. От седем изиграни мача – седем победи, 21 точки и голова разлика 18:3-едноличен лидер в таблицата на групата.

В Гоце Делчев четата на Иван Редовски вкара четири попадения на местния Пирин.

Дейвид Йорданов откри резултата за отбора на гостите в 26-та минута след като реализира дузпа, отсъдена от главния съдия Венцислав Митрев за спъване на Павел Петков. В 36-та минута Петков след самостоятелен рейд покачи на 0:2. В 48-ма минута при меле пред вратата на гостите високият Иван Макриев върна едно попадение за 1:2. В даденото петминутно продължение Павел Петков и Виктор Гицов от Балкан направиха резултата 4:1 в тяхна полза и съвсем заслужено записаха победа, като преди този мач имаха три загуби и едно равенство. Според думите на Иван Редовски, той не е виждал до момента по-слаб Пирин (Гоце Делчев). Не пропусна да заяви и това, че при по-точен мерник са могли да вкарат поне още 5-6 гола във вратата на домакините.

На стадион „Свети Петър” в Банско едноименният тим излезе на терена с двамата играещи треньори.

Това са Борис Галчев и Иван Топузов. Отборът на гостите Септември ІІ (София) останаха на терена без двама основни футболисти заради получени червени картони – Валентин Спасов в 33-та и Борислав Маринов в 40-та минути. Двата пропуска на Денис Ангелов и по един на Боби Хазуров, Боби Ейков и Георги Фикиин бе причина да не се отбележи гол във вратата на столичния тим през първата част на срещата. През второто полувреме надмощието на домакините бе тотално. Играеше се пред вратата на гостите. С две попадения на Георги Фикиин в 50-та и 67-ма минути и на Боби Хазуров – в 70-та минута , футболистите на Банско и зрителите се радваха след тази класическа игра и победа над дубъла на Септември (София).

В Етрополе се очакваше лека победа за местния Чавдар срещу Левски-Раковски (София).

За всеобща изненада в 24-та минута Михаил Алмпанис при контраатака откри резултата за 0:1. Осем минути по-късно Стоян Сотиров бе спънат в наказателното поле на гостите и главният съдия Любима Банова отсъди дузпа, която петричанинът Андон Гущеров превърна в гол за 1:1. В 55-та минута Мартин Кръстев при поредна атака на футболистите на домакините успя да вкара втори гол във вратата на Ивайло Неделчев за 2:1. Този резултат се запази до края на срещата. С тази победа отборът на Чавдар е втори в група А с актив от 18 точки в 7 изиграни срещи.

Група Б

Изиграни бяха четири мача. Отбелязани бяха 7 гола, от които 4 за домакините и 3 за гостите.
По програма почива отборът на Левски ІІ (София). Мачът ЦСКА София ІІ – Пирин (Разлог) е отложен поради участие на футболисти от армейския тим в националните гарнитури.

На стадион „Искър” в Самоков местният Рилски спортист и ФК Костинброд завършиха при нулево равенство.

Според изявленията на новия старши треньор на домакините Николай Николов-Чезето пропуски за неговия тим са направили Радослав Василев и Орлин Старокин, изскачайки срещу вратаря на гостите Валентин Галев, който е показал класа и не е допуснал попадение в мрежата си. Независимо от всичко, Николов е останал доволен от старанието и желанието на момчетата, но все пак точката е спечелена срещу временния водач в групата – отборът на Костинброд, в който играят много опитни футболисти, начело с вратаря Валентин Галев – със стаж в А и Б групи.

Във Владая местния Гранит се наложи трудно над опашкаря в групата Надежда (Доброславци).

Срещата започна с автогол на Евгени Петров от гостите в 10-та минута. В 37-ма минута Божидар Христов се възползва от груба грешка на защитата на гостите и направи резултата 2:0. Единственото попадение за гостите отбеляза Стилиян Симеонов от дузпа в 82-ра минута. С тази загуба отборът на Надежда се закотви здраво на дъното на таблицата на групата с 2 точки от 8 изиграни мача, а Гранит са на 8-мо място с 8 точки от 7 изиграни мача.

Оборище и ФК Кюстендил завършиха 0:0 на стадиона в село Сарая.

През първото полувреме гостите на два пъти са се озовали срещу вратаря Стилиян Георгиев, който е отразил ударите им с вещина. През второто полувреме нещата на терена са били в полза на домакините, като на два пъти Георги Кременлиев не е успял да преодолее отличния страж на тима от Кюстендил Александър Михайлов. Според Президента на Оборище Илия Анчев не бива равният резултат да се счита за негативен, защото се е играло срещу един от силните отбори в групата – този на ФК Кюстендил.

На стадион „Арена Симитли” се срещнаха отборите на Септември и Вихрен (Сандански).

В отбора на гостите бяха привлечени много опитни футболисти и под ръководството на новия им наставник Ивайло Василев гладиаторите играят съвсем модерен футбол и дадоха сериозен отпор на домакините. Първият гол в срещата бе отбелязан от Красимир Великов в 6-та минута за 1:0. Две минути по-късно Петко Петков изравни резултата за 1:1. Александър Якимов в 21-ва минута даде предимство на санданчани. В 63-та минута Лазар Еринин от отбора на домакините със задна ножица изравни резултата за 2:2. След мача наставниците на двата отбора дадоха мнения. Стефан Гошев определи резултата като реален, тъй като и двата отбора са имали своите възможности за победа. Ивайло Василев пък не остана доволен от равния резултат и заяви, че и двата гола във вратата на санданския тим са били подаръци от страна на защитата им.