„Подгорец” и „Струма” не се победиха, Стоян Гогушев: На ръба съм! Съдията не даде 2 дузпи

Атанас Терзиев: Играхме футбол срещу отбор по ръгби, в съблекалните нямаше вода и ток

С доста голям интерес се очакваше отложеният мач от есенния дял на първенството на областна група „Струма-2” между отборите на „Подгорец” (Коларово) и „Струма” (Марикостиново). И двата тима имат апетит за спечелване на титлата в групата. Всичко това предвещаваше оспорван двубой и търсене на победа. За жалост това не се получи, срещата завърши при резултат 1:1. Така и двата отбора загубиха по две точки, което е добре дошло за другия кандидат за първото място – отбора на „Огражден 1955” (с. Първомай).
Първия гол в мача отбелязаха гостите още в началото, след като Венци Митрев бе изведен отлично отдясно, овладя кълбото, надбяга защитата на домакините и от движение изпрати топката под плонжа на стража на „Подгорец” за 0:1. Това послужи като сериозен сигнал за футболистите на домакините, които тръгнаха да търсят изравняване на резултата, но бяха спирани навреме от защитата на гостите, която бе на ниво в лицето на централната двойка Кирил Митрев и Борислав Иванов, подкрепяни отстрани от Димитър Беков и Методи Киричков. Георги Младенов, Марин Георгиев и Йордан Бербатов изскочиха в удобни позиции за стрелба за отбора на „Струма”, но не бяха точни. За домакините не успяха от удобни позиции за отбелязване на гол Андон Атанасов, Светослав Марков и Стоян Гогушев.
Веднага след подновяване на играта футболистите на домакините обсадиха вратата на гостите. На няколко пъти от статични положения ударите на футболистите на домакините минаваха встрани от вратата на гостите. Веднъж Иван Танчев от „Подгорец” разтресе напречната греда зад стража на гостите. В 71-вата минута Георги Младенов бе изведен отдясно в наказателното поле на домакините и очи в очи срещу вратаря им изпрати кълбото в него. Изравнителното попадение за отбора на „Подгорец” дойде в 81-вата минута. Тогава при меле в наказателното поле на гостите Стоян Гогушев се оказа най-съобразителен и от 7-8 метра оплете кълбото в мрежата зад вратаря на „Струма” за 1:1. През втората част на мача Андон Атанасов и Светослав Марков не успяха да се възползват от отлични ситуации за отбелязване на гол.
Две различни мнения дадоха за този двубой наставниците на двата отбора.
Стоян Гогушев – играещ треньор на „Подгорец”, коментира: „Голът, който отбелязаха гостите, бе от явна засада. Две дузпи не отсъди главният съдия, и то точно срещу мен. В единия случай бях изритан и повален вътре в наказателното поле, а в другия -насочената от мен топка към противниковата врата бе отклонена с ръка от защитник на „Струма”. В отделни моменти футболистите на гостите минаха границите на позволеното. Ще посоча най-вече моментите срещу Андон Атанасов, Андон Мицков и срещу мен. Главният съдия нито правеше забележки, нито отсъждаше фаул, а бе редно в това тежко време и тежък терен за игра да помисли за нашето здраве. На 44 години съм, с доста богата футболна история, досега не съм избухвал, но този път бях на ръба, едвам се сдържам и дано повече от БФС-Благоевград да не назначават такива футболни съдии. Точно преди една седмица отново в дерби мач съдийската бригада от Благоевград свири безупречно в Самуилово, а сега техните колеги, също от Благоевград, не се справиха със задълженията си”.
Атанас Терзиев – треньор на „Струма” (Марикостиново), от своя стана заяви: „Много лоши условия за игра на терена, а в съблекалните нито вода, нито ток. Предложихме мачът да бъде отложен, но не се съгласиха нито домакините, нито съдиите. Поведохме с 1:0 в 8” и оттам насетне започна мъката за съдиите, които бяха от Благоевград. На два пъти наши играчи бяха жестоко ударени без топка – Методи Киричков – с лакът в главата при опит да изпълни фаул, и Борислав Иванов фаулиран, пада на земята, съдията свири фаул, техен играч взе топката в ръцете, подхвърли я и с шут я изпрати в главата му, и то при спряна игра и никаква реакция от стана на съдията, при положение че видя всичко. Два пъти съдията беше ритан и блъскан, пак никаква реакция, даже не даде и жълт картон. Нашият отбор направи няколко пропуска и няколко несъществуващи засади също бяха вдигнати, но вече съдиите бяха изплашени и при едно разбъркване пред нашата врата след поредния фаул за Коларово  отбелязаха за 1:1. Доволен съм от всички момчета, които взеха участие днес. Като се има предвид, че повечето от тях никога не са играли на такъв терен, се раздадоха на макс. Резултатът не е реален на база показаното на терена, защото тяхната игра беше само с центрирания. Моите уважения към коларовци, знам, че е футболно село, но хората, които играят там, ми приличат повече на отбор по ръгби. Зная, че и те играят за победа, но не това е начинът, но явно така са свикнали, защото това не е само мое мнение.”

 

Ташко СУЛЬОТОВ