Пореден конфликт между кмет и ОбС шеф в Благоевград след отказ за спешна сесия

Румен Томов

Кметът Р. Томов: ОбС шефът Андон Тодоров умишлено саботира работата на община Благоевград, има амбицията да стане кмет

Напрежението между кмета на Благоевград Румен Томов и председателя на Общинския съвет Андон Тодоров ескалира за пореден път. Този път причина за раздора е несъгласието на Председателския съвет към ОбС да свика извънредна сесия по предложение на кметския екип и на 14 общински съветници. Точките, които трябваше да влязат в дневния ред, са свързани с искането на община Благоевград за поемане на дългосрочен дълг за ремонт на улици, разглеждане стратегията за обособяването на областния център на Пиринско като свободна икономическа зона, гласуване на ПУП за изграждане на нов православен храм и решение за поставяне на фотоволтаици върху покриви на учебни заведения и детски градини.

Мотивът на Председателския съвет да откаже извънредно заседание е липсата на спешност на всяка една от точките. Кметът Томов заяви, че по закон общинските съветници могат да свикат сесия и без разрешение от Председателския съвет. На този етап обаче това е безпредметно, защото на 26 февруари предстои редовно заседание на местния парламент.

На нарочна пресконференция в сряда градоначалникът посочи, че ОбС шефът Андон Тодоров умишлено саботира работата на община Благоевград, защото има амбицията да стане кмет.

Андон Тодоров

Румен Томов заяви, че се чувства предаден от шефа на местния парламент. „В началото имахме споразумение да работим заедно. Така беше първите два месеца. Като започнаха моите истории с делата, той се обърна на 180 градуса, решавайки, че ще става кмет“, коментира Томов.

Според него двамата с Тодоров си говорят през медиите, защото нямало друг начин. „Сигурен съм, че ако двамата с него седнем на масата и си стиснем ръцете, след две седмици ще бъде друго. Аз мога да си говоря с човек, с който като си стисна ръката – и разговорът приключва“, каза още градоначалникът.

Основната причина за разрастващия се конфликт и липсата на диалог с председателя на Общинския съвет Румен Томов свърза с предстоящите парламентарни избори.

На пресконференцията кметът Томов коментира добрата новина, че правителството отпуска 1 млн. лв. за ремонт на читалището и Камерната опера, като заяви, че съвместната работа с кабинета „Борисов” ще продължи.

Градоначалникът съобщи и новината, че благоевградската общинска администрация няма да има представители в комисиите за избор на ръководни и контролни органи в общинските дружества. Томов поясни, че това е така, защото техните състави са запълнени изцяло с членове на Общинския съвет. „Щом е така, ние ще се оттеглим и ще ги видим какво ще свършат“, категоричен е Томов.