Пореден скандал между първите в Дупница: Председателят на ОбС и кметът отново кръстосаха шпаги

Костадинов: Гаврите и униженията на Дангов с институцията ОбС в Дупница продължават

Дангов: Костадинов искаше да яде с голямата лъжица, той е обладан

Пореден задочен скандал между първите в управата на Дупница се развихри в петък. На пресконференция председателят на Общинския съвет (ОбС) Костадин Костадинов се оплака от кмета Първан Дангов, че продължава да унижава съвета (ОбС) и него като шеф на местния парламент. „Гаврите и униженията с институцията Общински съвет в Дупница продължават“. След по-предишната сесия на Общинския съвет, когато беше отхвърлена моята оставка, в мое отсъствие г-н кметът си е позволил да вилнее в буквалния смисъл – да изхвърля мебели от моя кабинет, да изхвърля вещи.

Тогава аз в името на Дупница се опитах и почти успях да потуля този скандал. За съжаление трябва да ви съобщя, че на 14 март, след сесията на 13-и, г-н кметът отново е бил в помещенията на Общинския съвет, изхвърлил е столовете, сложил е пейки, изхвърлил е бюрото ми, сложил ми е някакво друго бюро.

Считам това за абсолютно унижение и опити за гавра с Общинския съвет и институцията Общински съвет. Не говоря за моето лично качество, това е кабинетът на председателя на Общинския съвет. И искам ясно да заявя, че тези неща няма да ме спрат в желанието ми да работя активно за Общинския съвет и обществото на Дупница. Този път обаче се обръщам към обществеността. Искам да попитам обществеността: това нормално ли е? Нормално ли е така да се държат с председателя на Общинския съвет и с Общинския съвет?! А представяте ли си какво остава за администрацията, за служителите в администрацията, за което говорих на предишната пресконференцията?!“, обясни на пресконференция Костадин Костадинов. Чрез медиите шефът на местния законодателен орган се обърна към гражданите на Дупница, общинските съветници и ръководството на БСП дали одобряват поведението на градоначалника, представляващ столетницата. „Искам да се обърна към колегите от БСП одобряват ли това поведение? Искам да се обърна лично към председателя на групата Станислав Павлов, към председателя на партията Александър Анин, към останалите колеги в съвета, към Георги Пехливански, към Сотир Занев, към Александър Ризаков – все активисти на БСП, считат ли, че това, което се случва, след всяка сесия кметът да вилнее и да се опитва да ни унижава, това нормално ли е и следва ли да продължава по този начин?“, допълни Костадинов. Председателят на съвета подчерта, че случващото се по никакъв начин не помага за развитието на община Дупница. „С тези действия кметът руши имиджа ни като община, на града, на Общинския съвет, но повече не мога да мълча. Нека гражданите да знаят какво се случва и на какво сме подложени“, категоричен бе Костадин Костадинов.

Кметът потвърди, че лично той е разпоредил мебелите да бъдат изнесени. „Глаголът „вилнеене“ не е подходящ. Костадин Костадинов трябва да бъде по-обран в изказа си. Той е обладан от дявола и говори само за пари. Той не спи спокойно, говори само за пари. Има нужда да му се помогне – аз му помагам. Там има лоша енергия. Тя е пропила бюрото, фотьойлите, стените. А най-много е пропила душата му. И аз като истински християнин му помагам да бъде по- смирен, по-обран. И понеже сме в седмицата за прошки, не съм толкова великодушен да му простя. Само Господ може да му прости. И свети Иван Рилски. Да потърси прошка там. Той е обладан от Бога на парите и говори само за някакви милиони. Аз път назад към него нямам“, заяви Първан Дангов, към когото се обърнахме за коментар.

Градоначалникът обясни още, че мебелите са били изнесени заради ремонт на кабинета на председателя, който ще започне след празниците. На въпроса, той ли е разпоредил изнасянето на мебелите, кметът отговори: „По мое лично разпореждане, в присъствието на техническия секретар Таня Инджева са изнесени столовете. Това са подробности. Сложени са пейки. Тези пейки са за сядане, гражданите седят на тях. За да бъде по-удобно на общинските съветници, поставихме пейките там. А бюрото, понеже е скъпо, за да не бъде увредено по време на ремонта, е в съседния на кметския кабинет. Не разбирам защо Костадин Костадинов възприема нещата като гавра. По Закона за местното самоуправление и местната администрация кметът е отговорен за общинското имущество. Общинското имущество включва оборудването във всеки един кабинет. Общинското имущество е заприходено. При встъпването ми в длъжност аз съм подписал документи за предаването. За кабинета на председателя на Общинския съвет обаче липсваше опис на имуществото, аз не знам какво е подписвал Костадинов“. Освен това Първан Дангов заяви, че взаимоотношенията му с председателя са се влошили заради апетитите на Костадин Костадинов да работи чрез строителната си фирма на общински обекти – да санира блокове и т. н. „Беше много гладен. Искаше да яде с голямата лъжица. Ако има една порция с тройка кюфтета, той искаше за него да са кюфтетата, а за другите да остане гарнитурата с лютеничката“, коментира Дангов. В типично свой стил той размаха две дървени лъжици, и показа по-голямата, с която искал да яде Костадинов.