Поредна провокация! Подпалиха българския културен център “Иван Михайлов” в Битоля

Снимка: Фейсбук страница "Културен центар Иван Михайлов - Битола"

Културният център „Иван Михайлов“ в град Битоля, Северна Македония, е подпален рано тази сутрин. От центъра очакват институциите в най-кратки срокове да разкрият извършителите на вандалския акт.

Той беше официално открит преди два месеца в присъствието на премиера Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова, които бяха посрещнати с обидни думи от местни жители. Откриването му даде началото на поредна антибългарска кампания в югозападната ни съседка относно делото и личността на Иван Михайлов.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда акта на умишлен палеж, посочват от ведомството. „Тази вандалска атака е поредното доказателство, че има много участници, които са против напредъка в отношенията между Северна Македония и България и нашето общо европейско бъдеще“, се казва в позицията им, пише bTV.

В рамките на няколко месеца това е поредно посегателство срещу български културни центрове в РС Македония, след като през януари премиерът Кирил Петков посети страната с амбицията да надгради отношенията между двете държави, което да позволи до края на юни София да подкрепи преговорната рамка на Скопие с ЕС, припомня БНТ.

Още днес министърът на външните работи Теодора Генчовска ще посети мястото на инцидента и ще проведе разговор с представителите на сдружението.

Тя ще бъде на работно посещение в Република Северна Македония по покана на своя колега Буяр Османи. Посещението е с цел продължаване на диалога между министерствата на двете страни относно отворените двустранни въпроси, свързани с изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Във фокуса на разговорите ще бъдат и въпросите, свързани с евроинтеграцията на Република Северна Македония, съобщиха от МВнР.

Йотова: Поредната провокация

Вицепрезидентът обяви подпалването като поредна провокация. „Още при откриването му преди месец, в което участва голяма българска делегация, заявихме, че единствената му функция е за запазване на българската култура и идентичност сред българите в Северна Македония“, написа тя във Facebook.

Според Йотова само бързите действия на компетентните институции в най-кратки срокове, които да разкрият извършителите, ще докажат, че в западната ни съседката се спазват правата на българите, така както на всички останали националности.