Поскъпнали торове изпотиха стопанина Асен Испорски от Ваксево: Цените скочиха с 30%, отглеждам 400 дка царевица и жито –  откъде да извадя пари, като не ни платиха субсидиите

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Асен Испорски – земеделски производител

Фирмите вдигнаха с почти 30 на сто цените на препаратите в сезона на торенето, алармира земеделският производител от невестинското село Ваксево Асен Испорски. „Преди една седмица чувалчето препарати струваше 24 лева, сега вече струва 30 лева. Имам земя в село Лиляч, жена ми е от там и в момента торим, но повишените цени ми идват нанагорно“, сподели още Асен Испорски. Той се занимава с овощарство и зеленчукопроизводство. Отглежда царевица и жито около 400 декара.

„Сега на ход са житните култури, торим ги механизирано. Проблемът е, че всичко, свързано със земеделието, поскъпна, търговските вериги вдигат цените и докъде ще го докараме – не знам. На мен са ми необходими над 10 тона, но при тези цени ще трябва да ги намаля. За капак не ни преведоха и всичките пари по системата за единно плащане на декар. Сега дадоха само по 19 лева на декар, и то с голямо закъснение. Опитах се да се занимавам с биоземеделие, но се оказа непосилна задача. В България и да произведеш нещо, няма къде да го пласираш. Говоря както за жито, така и за ябълките и черешите. Черешите ги изкупуват на 60 ст., на берачите трябва да платиш 30 стотинки, като купиш препарати, торове и обработка на почвата, какво става, отиваш не на нула, а на минус“, обяви Испорски.

Биологичното производство не е мисия невъзможна, добавя пък земеделският производител Здравка Смиленова. „Продуктите, които се използват, са част от природата – гъби, бактерии. Биопрепаратите не натоварват фермерите. Биологичното е много рентабилно, има по-високи добиви и по-високо качество. Смятам, че тепърва ще се научат хората“, коментира тя.