Посолството на САЩ: България не е готова за безвизов режим

Станаха ясни участниците в Програмата за работа в САЩ през 2017 г.

viza-usa

България все още не отговаря на условията за безвизов режим със САЩ. Броят на отказите за визи за миналата година е 15%, а изискванията са за под 3%. Това обясни генералният консул на САЩ у нас – Кейт Макгиъри. Тя увери, че миграционната политика на президента Доналд Тръмп по никакъв начин не засяга българските граждани.

Републиканското мнозинство в Конгреса на САЩ предложи преди дни да бъде намален наполовина броят на издаваните “зелени карти”, а прочутата годишна лотария да спре.

Над 100 000 визи за студентски бригади са издадени на български младежи от 2000 година насам. Американското посолство обяви и конкурс за видеоклип за “невероятните преживявания”, които студентите ще имат през лятото. Тазгодишният конкурс на посолството е на тема „Изживей мечтата си“.

“Интервюто е лесно“, успокои Кейт Макгиъри.” Необходим е добър английски, който да им позволи да се справят с ежедневните задължения, да са редовно обучение в акредитиран университет, да имат валидна оферта за работа, както и да докажат връзки, които биха ги върнали в България след приключване на програмата“, каза Макгиъри.

Американският посланик у нас Ерик Рубин връчи днес визите на първите четирима одобрени участници в тазгодишната Програма за работа и пътуване в САЩ.

Рубин изрази увереност, че четиримата младежи – Зорница Стефанова, Георги Христов, Антонио Каменов и Васко Георгиев, ги чака прекрасно лято с много възможности.