Постоянните представители от ЕС одобриха кандидатурата на Кьовеши за главен прокурор

Постоянните представители на страните – членки от Европейския съюз (ЕС), одобриха кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за главен прокурор на Общността. Това съобщиха за „Хоризонт“ от финландското председателство.

Преди това Кьовеши получи одобрението и на Европейския парламент. По процедура тя може да бъде назначена след официалното обявяване на края на междуинституционалните преговори.

Пред „Хоризонт“ говорителят на финландското председателство Марко Руонала заяви:

„При официалното гласуване се потвърди, че има достатъчно мнозинство в подкрепа на г-жа Кьовеши. Ще има официално гласуване в Съвета, след като Европейският парламент и Съветът се споразумеят по въпроса“.

Евродепутатът от групата на „Зелените/Европейски свободен алианс“ Саския Брикмон, докладчик в сянка по досието, припомни, че ролята на европейския главен прокурор е ключова в борбата с измамите и с корупцията в Евросъюза и ще бъде укрепена от опита и решимостта на Кьовеши, която е постигнала значими резултати като директор на управлението за борба с корупцията в Румъния въпреки опитите на социалистическото правителство за намеса в работата й.

„Днешното решение е реабилитация за Кьовеши и удар в лицето на румънското правителство, което я уволни и подложи на гонения“, заявява Брикмон./БНР