Почетоха загиналите преди 23 години 6-ма служители на МВР при взрива в Големо село

Колеги, приятели и роднини почетоха паметта на шестимата служители на МВР, които загинаха при аварията на Централни взривни складове на мини „Бобов дол”. Пред паметната плоча в двора на полицейското управление в Бобов дол бяха поднесени венци и цветя, в памет на загиналите младши лейтенант Иван Факирски, младши лейтенант Венцислав Георгиев, младши лейтенант Бисер Калистратов, младши лейтенант Ивайло Иванов, младши лейтенант Ивайло Парасков и капитан Крум Зарев.

Преди 23 години, в късния следобед на 4 септември в склада за взривни материали на мини “Бобовдол”, нает от столичната фирма “Лазарит”, възниква пожар. Постовият от охраната извиква екип от пожарникари и полицаи от РПУ – Бобов дол, които започнали да гасят пожара в склад № 3, където се съхраняват взривни вещества. В един момент от сградата започнал да излиза жълт пушек, предвестник на взрива. След това се чува оглушителен гръм. Загиват полицаите Бисер Калистратов, Иван Факирски, Ивайло Парасков, Венцислав Георгиев, Крум Зарев и Ивайло Иванов. Парчета от телата им са разпръснати в радиус от стотици метри. По случайност до втора експлозия не се стига, въпреки реалната опасност от взрив на втория склад. Според експерти, той е щял да помете близкия ТЕЦ на Бобов дол.

Делото срещу собственика на фирмата и бивши директори на мините продължи години. Накрая всички обвинени бяха оправдани. Някои от близките на загиналите така и не дочакаха края на процеса. А всяка година колеги, близки и семействата им са пред паметната плоча в двора на РПУ-Бобов дол.