Почистени са още 1,55 км от коритото на Струма в Перник

Почистени са още 1,55 км от коритото на река Струма в Перник, съобщиха от общината. Това е участъкът от ул. „Г.С.Раковски“ до жп моста в кв. „Димова махала“. Предвижда се да бъде подобрена проводимостта на реката до кв. „Изток“. Общата стойност на почистването, което обхваща над 5,5 км от реката в урбанизираната територия, е на стойност 167 000 лв. с ДДС, предава БТА.

В продължение на много години не са полагани грижи за поддържане проводимостта на Струма и това е довело до недопустимо състояние на речното корито, твърдят от администрацията. От него досега са премахнати и извозени над 50 000 кубически метра пръст, както и няколко тона битови отпадъци.

В рамките на урбанизираната територия коритото на Струма е с дължина около 11 км. Още миналата година над 2 км от него бе почистено в югозападна посока – от центъра на Перник до ул.“Средец“. Общината ще продължи да иска помощ от държавата за неотложна работа за провеждане на максимално водно количество.

Река Струма е изключително важен елемент от урбанизираната територия на Перник, посочват от общината. Според местната управа в размера на напречния профил на водното течение на реката, който е определен още през 60-те години, не може да има елементи, които да създават проблем с оттичането му. Почистването е насочено към предотвратяване на риска от наводнения, уточняват още от администрацията.

Снимка: Асен Асенов