По-евтини таксита на пробег в Банско, за сметка на това скачат таксите

Нов ценоразпис одобриха общинските съветници в Банско почти година след приемането на минималните и максималните цени за таксиметров превоз на пътници на километър пробег на територията на общината. Промяната е във връзка с изменение в наредба 34 от Закона за автомобилните превози и законово изискване актуализация на цените не по-малко от веднъж годишно.

Минималната и максималната цена за дневен пробег от месец май се намаляват съответно от 2,50 лв./км и 4,00 лв./км на 1,50 лв./км и 2,50 лв./км. Промяната за нощен пробег е в намаление на минимални и максимални стойности съответно от 3,50 лв./км и 5,00 лв./км на 2,00 лв./км и 3,00 лв./км.

Новите изисквания налагат да се посочи също минимална и максимална цена на престой на минута и цена на повикване. В решението на Общинския съвет от последната му сесия се посочват параметри за престой от 0,75 лв. до 1,00 лв., а за повикване – от 0,50 лв. до 1,00 лв. Досега престоят и повикването бяха с фиксирани цени от по 1 лев.

В промените обаче има не само намаления, но и сериозно увеличение. Чувствително скачат първоначалните такси. В досегашния ценоразпис на таксиметровите превозвачи през цялото денонощие първоначалната такса бе фиксирана на един лев. С промените тя се диференцира на дневна и нощна. Дневната е с минимален размер 3 лв., а максималната 5 лв., а нощните стойности са от 4 лв. до 6 лв.