По-малко катастрофи и по-малко убити по пътищата на Кюстендилска област през 2018 година

Комисар Васил Паргов
  • Резултатите се дължат на засиления полицейски контрол, 4-ма убити и 89 са ранените, каза комисар Васил Паргов

По-малко пътни произшествия, по-малко убити и ранени по пътищата на Кюстендилска област през 2018 година. Това сочат резултатите от работата на сектор „Пътна полиция“, заяви пред медиите комисар Васил Паргов, началник на отдел „Охранителна полиция“ – ОДМВР. Той посочи, че регистрираните пътни произшествия в Кюстендилска област през изминалата година са 387, от тях тежки са 73 с 4-ма убити и 89 ранени. През 2017 г. ранените са били 118, убитите 10 души от общо 417 възникнали произшествия. По-добрите резултати в пътната обстановка през годината се дължат на засиления пътен контрол, подчерта комисар Паргов.

При пътни произшествия през 2018 година са ранени 18 пешеходци, като основна причина за възникването на произшествията е нарушение на водачите на МПС – 96.12%.  Всички убити при ПТП са по причина нарушения на водачите на МПС. Общият брой на констатираните нарушения по пътищата на областта през годината е 39 100. За тях пътните полицаи са съставили 4752 акта за установяване на административно нарушение и 30 916 фиша. 138 автомобила са спрени от движение, като техните собственици са ги управлявали след употреба на алкохол или упойващи вещества. Комисар Паргов обърна внимание на последните промени в Закона за движение по пътищата и подчерта, че при извършване на проверка автоконтрольорите могат в реално време да направят справка дали водачът има наложени наказания и влезли ли са в сила. Могат на място да връчат на водачите издадените наказателни документи. Ако водачите имат влезли в сила наказателни постановления и не са платени наложените глоби, автоконтрольорите имат право да изземат СУМПС. Ако водачът докаже до 2 часа, че е платил задължението си, свидетелството му се връща от извършилите проверката. При подаването на заявления за подновяване на СУМПС служителите правят справка за въведени в системата данни за влезли в сила наказателни постановления и неплатени глоби, свидетелство не се издава до заплащането на задълженията.

Комисар Паргов подчерта, че законът предвижда дерегистрация на МПС, управлявано от неправоспособен водач, без да има значение чия собственост е.