ПП-ДБ получи и веднага върна неизпълнен втория мандат

Снимка: БГНЕС

Папката прие предложеният за премиер Николай Денков

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме Промяната – Демократична България”. Папката прие предложеният за премиер Николай Денков, който обаче я върна веднага неизпълнена.

„За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите от ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката. Те се отметнаха от нея. Във втория мандат ние предлагаме за премиер Николай Денков. Ние дадохме втора възможност на ГЕРБ-СДС да поправят грешката си и да не отиваме в поредица от избори, но те, въпреки жеста, не го оцениха, отказаха”, коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Президентът от своя страна обясни, че Денков и цялата му политическа формация до последния момент са полагали усилия България да има редовно правителство. „Макар да обявихте, че ще върнете мандата неизпълнен, обстановката е толкова динамична, че всяко решение свикнахме да бъде предпоследно”, каза държавният глава.

„Аз ще върна мандата неизпълнен, тъй като в настоящото Народно събрание няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ-СДС преди десет месеца. Няма подкрепа и за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление. Това, което можем да кажем, е че коалицията ГЕРБ и ДПС иска избори и това е резултатът от тяхното желание. Правейки преглед на преговорния процес, нямаме съмнения, че той беше проведен проформа, с ясното съзнание, че страната трябва да бъде изпратена на избори. Има достатъчно индикации”, заяви Денков.

Как се стигна до втория мандат

До завъртането на рулетката с мандатите се стигна след провала на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. На извънредно заседание парламентът реши, че първият мандат на ГЕРБ-СДС е неуспешен. Това стана, след като номинираната за премиер Мария Габриел оттегли кандидатурата си. От ПП-ДБ отправиха покана за ново общо управление с кандидат за премиер на ГЕРБ, но отговорът беше категоричен и отрицателен. По-рано днес от ПП-ДБ обявиха, че ще върнат папката неизпълнена, защото нямат подкрепа за съставяне на правителство./НОВА