Правителството не отстъпва от новите ковид мерки

От утре започва засилен контрол върху спазването им

Служебното правителство няма намерение да отстъпи от новите ковид мерки, които въведе миналата седмица, въпреки недоволството, с което се сблъсква. Това стана ясно на извънредна среща, свикана от президента Румен Радев, с министрите от кабинета заради влошената епидемиологична обстановка. Премиерът Стефан Янев не присъства.
Президентът подчерта, че най-важният въпрос е завръщането на най-малките ученици в училищата, както и да се подсигурят обещаните безплатни тестове за работещите. Той открои и важността на проблема с пълноценното прилагане на мерките. “Те трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация. Ваксинирането не трябва да бъде принудителен акт, а доброволно решение на хора, които осъзнават отговорността си към близките си. Най-надеждната защита, която имаме към този вирус, е ваксинирането”, заяви той.
Преди дни Радев призна, че служебният кабинет „подлежи на критика“ за начина, по който се провеждат новите мерки. „Призовавам за разбиране на това, което прави правителството. Да, то подлежи на критика в някои аспекти – за начина на въвеждане на някои мерки. Но не бива да допуснем пик, който да взриви здравеопазването, да докара до пълна изтощаемост нашите лекари“, каза тогава държавният глава.
На извънредната среща президентът поиска коментар от министрите си за безплатните тестове, за които има информации, че някои работещи плащат от 15 до 40 лв.

Според здравния министър Кацаров при съгласие на родителите до 7-10 дни децата може да се върнат в класната стая срещу тестване с щадящ тест на входа на училище.

Служебният министър на финансите Асен Василев потвърди, че ще бъде намерено финансиране за осигуряване на тестове в училищата.
Служебният вицепремиер Гълъб Донев заяви, че правителството ще създаде необходимата организация за анализ на данните, на база на които да започне поетапното връщане на учениците в клас. Възстановяването на учебния процес ще стане единствено при гарантиране на безопасна среда. Той напомни, че родителите на деца под 14 години, които в момента ползват отпуск, за да се грижат за децата си, може да ползват подпомагане от социалното министерство. Семействата с едно дете ще получат 650 лв. месечно, а с две и повече деца – 950 лв. месечно за времето, в което децата не ходят на училище.

Стойчо Кацаров обясни, че от миналия петък се сключват договори с всички лаборатории. И се ангажира, че процесът ще приключи до понеделник на обяд. 10 лева ще бъде пределната цена на теста според договора, но Кацаров каза, че всяка лаборатория може да определи, ако желае, по-ниска цена.
Здравният министър подчерта, че правителството е дало няколко дни, в които хората и бизнесът да се адаптират към мерките. Затова се е наблягало на предписанията, а не на санкциите. “От понеделник смятам, че контролът трябва да бъде засилен”, посочи Кацаров. Засегнат беше и въпросът за хората със заболявания, при които ваксинацията носи рискове. Кацаров обясни, че това е тема, която ще бъда обсъдена от здравните експерти. Ако те посочат определени заболявания, които да са противопоказни на ваксината, тогава те ще бъдат отделени по начин, който да позволи на болните да живеят и работят нормално. До този момент той отхвърляше възможността за изключения, като категорично посочваше, че няма противопоказания за ваксиниране.
Най-вероятно ще бъдат създадени съвместни групи между МВР, РЗИ, Агенцията по храните и други. Контролът ще е насочен най-вече към недобросъвестните граждани.
Управителят на НЗОК Петко Салчев изтъкна, че от този месец медиците на първа линия ще получат по 1200 лева допълнително към заплатите си. За болниците, които лекуват коронавирус, ще има и нова методика за плащания от НЗОК.