Правителството удължава епидемичната обстановка, приема Плана за възстановяване

По предложение на държавния здравен инспектор правителството в оставка ще удължи действието на извънредната епидемична обстановка у нас до края на месец май.

Очаква се на днешното заседание да бъде приет Националният план за възстановяване и на по късен етап да бъде изпратен за предварително одобрение в Брюксел.

С удължаването на противоепидемичната обстановката до края на месец май ще има предвидимост за туристическия сезон, като здравният министър в оставка определи със заповед как чуждите туристи ще влизат в страната:

„С ваксинационен сертификат, откъдето да е видно, че ваксинацията е завършена. Вторият начин е с отрицателен PCR тест, влизане с антигенен тест. И третият възможен начин за влизане в страната е с документ за преболедуване през последните шест месеца“, обяви на вчерашната си среща с туристическия бранш министър в оставка Костадин Ангелов.

Правителството ще изпрати в Брюксел Националния план за възстановяване, по който страната ни може да получи 12 милиарда лева под формата на безвъзмездна помощ. Стъпката се предприема, след като новите партии в парламента не представиха своя вариант на този план.

Премиерът в оставка Борисов заяви:

„Като искат, то не е Библията, може след това са поправи, да се преписва, да се слага, те са гъвкави документи и ако няма кой да отиде да защитава тези планове в Брюксел достатъчно авторитетно, както ние досега, изходът го знаем – два пъти спират всички еврофондове“.

В този вариант на плана със сигурност фигурират оспорваните от новите партии в парламента програми за енергийна ефективност или санирането на сгради и свързаността, изграждането на нови пътища.

„Аз не считам, че инвестициите в пътна инфраструктура са нещо лошо. В Плана имало само стиропор, аз мисля, че стиропор не се ползва  при санирането, ползва се фибран и други материали. Простете колеги, разходите за саниране са само 16% от плана, било редно да са повече“, обясни преди дни Томислав Дончев, вицепремиер в оставка./БНР