Превозвачи от Югозапада излизат на протест

Показват червен картон на президентското вето за нерегламентираните превози

Превозвачите от Югозапада се вдигат на бунт срещу президентското вето. На територията на област Благоевград спират превозите по градските и крайградските линии. Те ще бъдат преустановени в периода от 09,00 часа до 11,00 часа по всички линии на републиканската, областна, междуобластна и общински схеми. Протестните действия се организират от Конфедерацията на автобусните превозвачи. По същото време спират превозите и в община Банско. Възможно е да има нарушение и в движението на цялата територия на общината, съобщават от пресцентъра на кметството. Кметът на община Ихтиман Калоян Илиев е получил писмо от фирма ,,Юнион Ивкони” ООД, в което се казва, че във връзка с непреодоляното от народните представители вето на президента Румен Радев, наложено на разпоредбите за инкриминиране на сивия сектор в бранша и съгласно решенията на сдруженията на автобусните превозвачи, се преустановява обслужването на курсове на обслужваните линии в периода от 00,01 часа до 23,59 часа в сряда. От фирмата преустановяват изпълнението на разписанието и на територията на община  Дупница, както и по всички линии в обслужваните от тях градове. Обявеното не важи единствено за ученическите автобуси. Както знаете, на пресконференция от бранша заявиха, че на протеста искат да покажат червен картон на държавата, ако страната един път завинаги не направи необходимото, за да може да има затвор за нерегламентираните шофьори, както и да бъдат конфискувани нерегламентираните автобуси, минибуси и таксиметрови автомобили. Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова посочи, че протестът ще бъде предупредителен, а темата с инкриминиране на нерегламентираните превози не е решена в подкрепа на бранша. „В момента сме свидетели на една много сериозна манипулация, в която участват президентската институция и парламентарни партии от Народното събрание, които си позволиха да кажат, че случайният превоз се инкриминира”, категорична бе Милтенова. Според нея  случайният превоз не означава инкриминиране на споделено пътуване, а криминализиране трябва да има върху нерегламентираните превози. Има сериозни дефиниции в закона, които казват какво е обществен превоз на пътници и ние по никакъв начин никога не сме искали споделеното пътуване да бъде инкриминирано, коментира още Милтенова. Очаква се пълна транспорта блокада на страната. Хиляди граждани ще бъдат без обществен превоз заради президентското вето.

Мотивът на Румен Радев бе, че законовите поправки не са разписани категорично и дават възможност за преследване от закона и на т.нар. „споделено пътуване“. То пък от своя страна е практика, която се подкрепя в ЕС.

Според професионалните превозвачи законът е добре описан. „Целта на поправките в НК са насочени единствено към нерегламентирания превоз на пътници и не касаят така нареченото споделено пътуване“, обяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Затова в сряда автобусните превози заедно с таксиметровия бранш ще изразят своя протест, прекратявайки обществения превоз на пътници. Те ще преминат и на автошествие през столицата.

В цялата страна превозвачите ще преустановят частично или напълно услугата за пътниците в рамките на деня, заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автомобилните превозвачи. “Ще преустановим превозите на пътници по линията от републиканска транспортна схема, по междуобластните линии, по междуселищните линии, съответно ще бъдат преустановени превозите по различни общински схеми. Градските превози ще бъдат преустановени в рамките на два часа. Всички международни линии също ще бъдат преустановени.“

Нерегламентираните превози и в Кюстендилско са отдавнашна, неконтролирана и ненаказуема практика, съобщи БНР. “Ето, в пет и половина, като отидем на спирката, поне пет коли ще спрат и ще вземат хората за София и предимно пак са служители – полицаи, все такива държавни служители ги взимат натам. И тука от селата вървят пред автобусите, на две-три минути пред автобуса вървят и се знаят кои са, те са едни и същи”, коментира шофьор пред радиото.