Преди клетвата на Илко Стоянов: Двама зам.-кметове си тръгнаха от община Благоевград

  • Нека обещанието за почтеност на новия кмет не се изгуби в пространството, пожела напусналата Пролет Трифонова

  • Инж. Венелин Трошанов сдаде ресор „Строителство“ само 6 месеца след назначаването си

Фаталната дата 13-и бе последният работен ден за заместниците на бившия градоначалник на Благоевград инж. Румен Томов.

Зам.-кметът по строителството инж. Венелин Трошанов и зам.-кметът по хуманитарните дейности Пролет Трифонова подадоха оставки и си тръгнаха от общинската администрация по собствено желание.

Това стана буквално часове преди Илко Стоянов от „Има такъв народ“ да положи клетва като кмет на Благоевград, след като на балотажа на 4 юли надви с около 15% от гласовете инж. Томов. Официалната церемония е на 14 юли, а сменяйки професията на адвокат с тази на градоначалник, Стоянов ще състави и свой собствен екип. Пред журналисти в Благоевград той вече коментира, че няма да има заместници по финанси и хуманитарни дейности, а ще назначи единствено зам.-кмет по строителството.

Този стол вече е овакантен от 32-годишния инж. Венелин Трошанов, който бе в ръководния екип на Румен Томов едва шест месеца. Младият инженер бе назначен за зам.-кмет по строителството на мястото на Евгени Терзиев през януари 2021 г. Преди това той беше шеф на дирекция „Планиране и инвестиционна дейност, строителство и екология“ в общината.

Пролет Трифонова също има доста кратък стаж като зам.-кмет по хуманитарните дейности. Тя зае мястото на Василиса Павлова в началото на месец април, а преди това бе пиар на предизборния щаб на Румен Томов, както и шеф на направление „Култура“.

Пред „Вяра“ Трифонова коментира причините за решението си така:

„Оставката ми е продиктувана от следните мотиви:

  1. Аз съм част от екипа на инж. Румен Томов. Дойдох с него, съвсем нормално е и да си тръгна с него. Това е лоялност.
  2. Не съм запозната с намеренията и качествата на новия кмет на община Благоевград.

Тръгвам си доволна от постигнатото. Направихме всичко по силите си, във време на пандемия, финансов дефицит, избори и прочее. Доволна съм, че открихме две арт пространства за културни събития. Доволна съм, че направихме прекрасни фестивали, струващи минимални средства на благоевградчани. Доволна съм, че приоритет на екипа на Томов бяха хората. На 14 юли ще присъствам на церемонията по връчване на ключа на новия кмет като гражданин, защото нямам притеснение, нямам угризения, носталгия, напротив! Така е редно! Понасяй с достойнство това, което не можеш да промениш! Пожелавам успех на новия екип! Нека обещанието за почтеност на кмета не се изгуби в пространството!“.

За последно зам.-кметовете Пролет Трифонова и инж. Венелин Трошанов бяха рамо до рамо на 25 юни при откриването на новото арт пространство в Благоевград – зала „Акварел“, чиято лента прерязаха заедно с вр.и.д. кмет Ясен Попвасилев. На този етап и двамата не споделят подробности относно бъдещите си професионални планове.

Все още на поста си остава зам.-кметът по обществен ред, сигурност и спорт Любен Милев. Лидерът на БСП и бивш общински съветник бе назначен през март 2020 година. Милев се кандидатира за народен представител на извънредните избори за 46-о НС, но не успя да спечели достатъчен брой гласове, като по този начин въпросът за политическото и професионалното му бъдеще стои висящ.

Четвъртият зам.-кмет Ясен Попвасилев, чийто ресор е икономиката, бе временно изпълняващ длъжността градоначалник след отстраняването на инж.Томов. Попвасилев има най-дългогодишен стаж в администрацията и управлението на община Благоевград. Той бе в инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Румен Томов за кмет през 2019 г. Към момента Попвасилев не е напуснал поста си в общината.

По-рано бе съобщено, че охранителят и шеф на видеонаблюдението в община Благоевград Георги Марков е депозирал оставка. Сред напусналите е и началникът на PR отдела Злата Ризова, като се очаква да я последват и още общински служители.