Наглост! Гробищата в Бистрица отново станаха бунище

Мястото беше почистено с помощта на специализирана техника.
  • Кметът Кирил Огненски: Почистихме веднага, не се знае колко време ще остане чисто

Гробищата в дупнишкото село Бистрица отново бяха затрупани с огромно количество битови и строителни отпадъци. Поредният нагъл акт предизвика недоволство и възмущение у местните жители. Кметът Кирил Огненски публикува снимки от грозната гледка в социалните мрежи, коментирайки:
„Има изключително нагли хора, защо го правите, нима нямате близки там? Приятно ли е, когато го видите, вкъщи така ли го правите? За да не правя нова тема, два часа след публикацията е почистено отново! Да видим този път до кога?“.
Пред „Вяра“ Огненски сподели огромното си разочарование от стореното от неговите съселяни:
„Почистихме мястото веднага, но не се знае колко време ще остане чисто. Това е 100% дело на местни хора. Не е дошъл някой от друго село, за да си изхвърли боклуците край гробището в Бистрица. Това нещо се прави периодично. Най-често се извършва през нощта. Установих го, защото когато отида на проверка вечерта, теренът е чист. На сутринта обаче е пълно с отпадъци. Много пъти сме коментирали темата и вече не знам какво трябва да се предприеме, за да се спре с това“.
Кметът на с. Бистрица е категоричен, че докато хората не започнат да проявяват самосъзнание, няма начин изхвърлянето на боклуци да спре.


„Много пъти монтирам табели в близост до гробищата, но няма ефект. Първото нещо, което правят хвърлящите отпадъци, е да махнат табелите. Коментирал съм пред вас и варианта с поставянето на камери. Там обаче няма електрическо захранване и няма как да монтираме камери. Но, честно казано, това също е несериозно. Тук въпросът опира само до самосъзнанието и до съвестта на хората. Като знаят, че има камера във въпросния участък, ще го изхвърлят на друго място, където няма видеонаблюдение. Лошото е, че и никой не иска да съдейства. Към гробищата в Бистрица води само една-единствена улица. На нея 22 къщи, все някой трябва да е видял нарушителите, но никой не казва нищо. Няма как да санкционираме някого само по някакви слухове. Въпросните актове също имат някакви граници. Иначе е доказано, че на българина като му бръкнеш в джоба, чак тогава ще се усети и ще спре да нарушава правилата. Поставил съм 4-кубикови контейнери в селото, за да може всеки, който прави ремонт, да си изхвърля строителни отпадъци там. Може и да се наемат подобни големи съдове, но никой не го прави“, каза Кирил Огненски.

Димитър ИКОНОМОВ