Председателският съвет в НС не взе решение за дата на президентските избори

Принципно съгласие за избори 2 в 1, ако се стигне до предсрочен парламентарен вот

Без решение за датите за провеждане на президентските избори и евентуални предсрочни парламентарни завърши председателският съвет в Народното събрание. Причината е, че председателят на ЦИК Камелия Нейкова е съобщила за проблем с машините и това на практика е оставило на заден план определянето на дати.В 11,30 предстои ново заседание на председателския съвет, на което ще бъде поканен представител на „Сиела“ – фирмата, която осигурява машините.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов:„Всички видове избори обсъждахме, но има проблем с машините и не знам как ще се реши. Днес ще има допълнителни срещи. Оказа се, че софтуерът не е ясно дали е собственост на „Сиела“. Все пак стана ясно, че формациите са постигнали принципно съгласие за избори 2 в 1 заедно с президентските, ако се стигне до нов предсрочен парламентарен вот.

Председателят на БСП Корнелия Нинова: „Аз мисля, че е по-добре две в едно с оглед на интереса на избирателите. Не дай Боже наистина да стане тежка Covid ситуация и три седмици подред хората да ходят на избори според мен би предизвикало ниска избирателна активност. Мисля, че ако е 2 в 1, ще бъде по-висока избирателната активност“.

Десислава Атанасова уточни: „Ние мислим за избори две в едно като че ли всички във формата на председателски съвет. Датите, които се обсъждат, са през месец ноември – евентуално 7-и или 14 ноември, защото последната дата, на която могат да се проведе втори тур на президентските избори, е 21 ноември“. /БНР