Президентът на „Марек“ Цецо Видински: На дупнишките футболисти няма да се плаща през извънредното положение

Президентът на „Марек” Цецо Видински

Отборът в момента живурка, от юли 2019 г. до сега сме изразходвали 80 000 лева за издръжка на целия клуб

Цветан Видински е роден на 12.11.1978 година в Дупница. Първи стъпки във футбола прави в отбора на „Марек“, стигайки до мъжкия отбор, след това е в отборите на „Миньор“, „Струмска слава“, „Вихрен“, „Рилски спортист“. На 28-годишна възраст прекратява принудително активна състезателна дейност заради осем операции на двете колена. Тогава се насочва към треньорска дейност.

В Дупница е известен като „човека футбол“, от няколко месеца е избран за президент на футболен клуб „Марек“, има собствен бизнес. Ето и неговото мнение по въпроси, силно интересуващи спортната общественост:

-Как успяваш да съвместяваш бизнеса и спорта?

-Това при мен не е от вчера, така че правя всичко възможно да разпределя времето си по такъв начин, че едното да не пречи на другото.

– Как поддържаш връзка с треньори и футболисти, разпуснати заради извънредното положение в страната?

-Всичко правим по телефона. Имам доверие и на треньори, и на футболисти, разчитам на тяхното съзнание. Известно е, че в домашни условия се поддържа само някакво физическо състояние. Всичко ще стане ясно, като се видим на футболния терен.

-Ти си опитен футболен специалист. Би ли разкрил своите предложения около това дали да продължи първенството и по какъв начин?

-Ако не се влезе на терена след 14 май , по-добре да се разпуснат отново футболистите. Няма нужда от жертви, като натоварим момчетата в сгъстен цикъл сряда-събота. С две думи-това ще е убийство за футболистите. В нашия клуб поради липса на финансови средства няма възстановяване, купуване на медикаменти и други. Но нека изчакаме последното разпореждане, дано не е по-късно от 13 май.

-Би ли казал нещо по въпроса около заплащането при вас?

-За нашите футболисти пари по време на отсъствието няма да има. Ние сме един от клубовете с най-малък бюджет. От м.юли 2019 година до сега сме изразходвали общо 80 хиляди лева за издръжка на целия клуб. Общата численост в клуба е 32 души, в т.ч. президент, треньори при мъжете и ДЮШ, домакин, работници по поддръжка на терените. За цялата година -12 календарни месеца,- от общината са отпуснати общо 120 хил.лева.

-Това означава ли, че отборът на „Марек“ няма да играе повече в професионалния футбол?

-Докато не се появи финансово стабилен спонсор и силни местни футболисти, при привличане само на 3-4 класни играчи отвън, не виждам как можем да влезем във втора лига. В момента „Марек“ живурка.

-Как трябва да се определи първенецът на ЮЗ трета лига?

-Нашата група е най-силна и най-тежка, защото има доста равностойни отбори и с различни финансови възможности. Според мен, нека първо се види как ще потръгне първа лига. Някои отбори от втора лига заявиха,  че няма да могат да продължат участието си в първенството поради финансови проблеми и при това положение е възможно да се озоват в аматьорската трета лига. Очаква се отказване и от трета лига и при това положение в нашата група да се озоват отбори, които имат претенции за участие в нея-например „Пирин“ (Гоце Делчев), „Велбъжд“ и тима от Брацигово. Колкото за определянето на първенеца на групата – най-малкото, което трябва да се направи, е да се изиграе мач бараж между отборите на „Миньор“ (Перник), които са с точка повече, но и мач повече от „Септември“ (Симитли).  В този мач вече може да проличи кой е отборът, който заслужава от следващото първенство да играе във втора професионална лига.

Ташко СУЛЬОТОВ