Президентът Радев наложи вето върху либерализацията на тока за бита

Румен Радев

Николай Денков. “Няма риск от рязко увеличаване на цените

Президентът Румен Радев наложи вето върху приетите от парламента на 5 октомври изменения и допълнения в Закона за енергетиката. С тези промени бяха определени стъпките за поетапна либерализация на пазара на ток за битовите потребители.

Законът се е отдалечил от целите на социалната държава и не е направена пълноценна оценка на въздействието, смята президентът. Според него предвидената либерализация на пазара на ток за бита предполага отпадане на компенсирането за битовите потребители, което рискува да доведе до рязък скок на цените в началото на 2026 г.

“Стандартът на живот на мнозинството от българските граждани остава най-ниският в Европейския съюз, а предвидените промени биха могли още повече да затруднят именно хората, които и без това трудно посрещат базовите си житейски разходи”, пише държавният глава в мотивите си.

Радев предупреждава, че заличаването на фигурата на обществения доставчик, какъвто в момента е НЕК, и премахването на енергийния микс може да предизвика спиране на производството на електрическа енергия от ТЕЦ “Марица-Изток 2”. Това от своя страна ще застраши функционирането на “Мини Марица-Изток” още в средата на следващата година.

Въпреки че не оспорва необходимостта от нормативни промени съгласно поетите от страната ни ангажименти към ЕС, държавният глава припомня, че именно европейското право позволява и изисква от страните членки да защитят енергийно бедните и уязвими битови клиенти. Според президента гласуваната дефиниция за енергийна бедност е прекалено ограничена и неясна. Няма яснота и по какъв механизъм ще бъдат компенсирани енергийно бедните домакинства, както и дали може да се осигурят достатъчно средства за подпомагане.

Президентът Румен Радев призовава депутатите за ново обсъждане на измененията в Закона за енергетиката и преразглеждане на параметрите на реформата, а също и на механизмите за подпомагане на засегнатите домакинства.

РЕАКЦИЯ

Първа реакция дойде от премиера Николай Денков. “Няма риск от рязко увеличаване на цените. При подготовката на измененията на Закона за енергетиката бяха направени механизми за защита на уязвимите, които ще бъдат използвани, за да не се случат тези страшни апокалиптични сценарии на опозицията”, каза премиерът.

Той припомни, че либерализация на пазара на електроенергия е задължение по силата на еврорегламент от 2019 г.  и България закъснява значително спрямо договорите, които е подписала.

“Не очаквам да има проблеми при прегласуването на закона”, добави премиерът Николай Денков. /Сега