Премиерът писа „отличен“ на рехабилитацията на пътя към Рилския манастир, 6,5 млн. излезе укрепването на срутището

  • Скоро започва изграждането на пречиствателна станция за 1,62 млн. лв., съобщи Бойко Борисов

  • Кметът на Рила Г. Кабзималски: Санирани са учебните заведения, ще се ремонтира общината и 4 главни улици

Премиерът Бойко Борисов инспектира рехабилитацията на пътя към Рилския манастир. Проверката беше излъчена онлайн на страницата на Борисов във фейсбук.
Заедно с премиера бяха кметът на град Рила Георги Кабзималски и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
Работата по пътя беше много тежка, освен с техника ползвахме алпинисти, които работеха и на ръка, съобщи Нанков. По склоновете са поставяни анкери, които задържат металната мрежа към ската на планината, за да няма свличания на земна маса. „Искам всеки един човек, дошъл да се поклони в Рилския манастир, да идва по хубав и безопасен път. Всяко кътче от това красиво и свято място трябва да бъде добре уредено и изкусурено. С близо 6 млн. лв. укрепихме и срутището по пътя за манастира. Еластичната ограда може да задържи близо 1,2 тона скална маса и също така има хидропосев, който през следващите месеци ще се вплете в мрежата. Премахването на дърветата от терена е съгласувано с Изпълнителната агенция по горите.

Благодаря на Господ, че съхрани здравето на строителите, които работиха по изключително опасен и стръмен терен. Крайният резултат е отличен“, заяви премиерът.
Кметът на града пък посочи, че в град Рила са санирани учебните заведения, ще се ремонтира и общината и четири главни улици. Бойко Борисов благодари на кмета, че е оттеглена жалбата за заустването на водата в района на Рилския манастир. „Скоро ще стартира изграждането на пречиствателната станция за нуждите на Рилския манастир, след като в понеделник кметът на община Рила Георги Кабзималски оттегли жалбата си срещу проекта. За изграждане на пречиствателното съоръжение за отпадни води сме осигурили 1,62 млн. лв.

За реставрация и издръжка на манастира сме дали над 600 хиляди лева. Каквото сме обещали за Рилския манастир – вече сме го изпълнили. С 6,5 млн. лв. бе завършено укрепването на срутището по пътя за светата обител. В момента тече и реконструкцията и художествената реставрация на манастира, за която правителството отпусна 600 000 лв.”, допълни Борисов.

По време на срещата си с Адрианополския епископ Евлогий той благодари за подкрепата на Българската православна църква за ваксинационната кампания срещу COVID-19. „Ваксината е единственото спасение и се надявам, че все повече българи ще се имунизират“, каза Борисов.

 

ВИДЕО 1

 

ВИДЕО 2