Привържениците на ИТН на нож в Пиринско, не искат за депутат главния секретар и водач на листата Виктория Василева

В Кюстендилско потриват доволно ръце и чакат влизането на местния икономист Снежана Траянска

Снежана Траянска от Кюстендил ще бъде депутат в 47-ото Народно събрание. Това съобщават хора от кухнята на ИТН в областта. Тя ще заеме мястото на водача на листата от партия „Има такъв народ” Виктория Василева, която ще влезе в сградата на парламента от 1-ви избирателен район – Благоевград.
Василева, която оглавяваше листите на две съседни области, отказа да оповести крайното си решение, като коментира за „Вяра”, че утре (петък) ще подаде декларация в Народното събрание. „До този момент чух доста спекулации по темата и не искам да коментирам. Ще преценяваме до последно”, каза Василева. Според всички приближени до нея обаче, окончателното решение вече е взето и тя ще представлява избирателите от Пиринския край. Ако това се потвърди, тя ще даде възможност от област Кюстендил да бъде изпратен местен депутат, който да защитава интересите на своите избиратели от региона в бъдещия парламент. До късно в сряда Снежана Траянска беше в столицата на разговори с ръководството на „Има такъв народ” в НДК. На нея се падна нелеката задача да брани избора на хората от област Кюстендил, изтъквайки довода, че ако местните бъдат лишени от свой представител, то със сигурност разочарованието и отливът от партията на Слави Трифонов ще бъдат пагубни. Още повече че избирателите в областта веднъж вече бяха „опарени” и чуха словесните обвинения за политически машинации в партията от страна на бившия кандидат за народен представител и експредседател на местната структура Николай Златарски. Самата Траянска не отрече, че с нея са водени разговори, но пожела да коментира депутатския си мандат, след като официално стане факт. В разговор тя съобщи, че ако положи клетва, едно от първите й действия ще бъде организирането на приемни в региона.
Снежана Траянска е областен координатор на „Има такъв народ”. Тя е магистър по „Счетоводство и контрол”. Завършила е „Агробизнес”. От години управлява собствен бизнес в областта на счетоводството и транспорта. Работи като експерт икономист към Окръжен съд-Кюстендил. На срещите си с избиратели в региона неколкократно е изтъквала, че няма политически опит зад гърба си, но има натрупан много такъв в областта на бизнеса. Като заявка за бъдещата си дейност в парламента тя посочи обръщането на политиката към бизнеса, подпомагане на дейността на местните производители и развитие на сектор „Туризъм”. Сред най-спешните задачи пред новия парламент и правителство са работа в посока успокояването на бизнеса, гарантиране на средства за подпомагането му, като това да се случва с улеснени процедури и ясни срокове. Според Траянска важни точки в дневния ред са още яснотата и отчетността на програмите за усвояване на европейски фондове и възстановяването на социалните контакти на децата от всички възрасти. В случай че Василева и Трифонов спазят обещанието си, то избирателите на ИТН в областта ще изпратят в парламента познато и професионално утвърдено местно лице. Настъпят ли промени обаче, гарантирано предстоят истински катаклизми в структурите от региона, каквито вече се наблюдават в съседната област Благоевград.
Там привържениците на ИТН посрещнаха решението на водачката Виктория Василева със смесени чувства. Те също настояват за местен депутат в парламента в лицето на младата петричанка Анита Коцелова. След избора на Василева да стене депутат от Пиринския край, структурите в региона предвиждат разпад на партията на Слави Трифонов. Въпреки протеста им в защита на Коцелова партията не е отстъпила, а гласът на недоволството е потънал „като в пустиня”, споделят симпатизанти. Жителите на областта определят Виктория Василева като „спусната” в Пиринския край и не вярват, че тя ще лобира и отстоява интересите им в бъдещото Народно събрание. Членовете и съмишлениците не могат да приемат факта, че градът, в който партията на Слави Трифонов има успешен кмет в лицето на Илко Стоянов, остава без местен депутат в 47-ото Народно събрание. Недоволството им буквално взриви социалните мрежа, като това е една от основните теми в социалните групи на област Благоевград. И ако по време на предизборната кампания от там течаха лозунги за гласуване в полза на ИТН, то сега се леят призиви за бойкот.
Сред като ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите, в случай че не настъпят други промени, от Благоевград в парламента ще влязат бившият транспортен министър Росен Желязков, Стефан Апостолов и Костадин Стойков от коалиция ГЕРБ-СДС. От „Продължаваме промяната” депутати ще бъдат Андрей Гюров, Владимир Табутов и Екатерина Димитрушева. От ДПС народните представители са Делян Пеевски и Халил Летифов. От „Демократична България” влиза Иван Димитров.
От област Кюстендил народни представители ще бъдат бившият вътрешен министър Христо Терзийски, издигнат от Коалиция ГЕРБ-СДС, Бойко Клечков от „БСП за България”, Георги Стамов от „Продължаваме промяната” и Снежана Траянска от „Има такъв народ”.