Приеха бюджета на община Дупница

  • Инфлацията може да бомбардира финансовата рамка, заяви шефът на местния парламент Костадин Костадинов

  • Опозицията иска контрол при строителството и ремонтите

Бюджетът на общината за тази година бе приет в Дупница на извънредно заседание на местния парламент. Финансовата рамка подкрепиха 23-ма от присъстващите в залата общински съветници. Против бяха петима от БСП – Александър Анин, Асен Илиев, Ивайло Петров и Станислав Павлов, както и Първан Дангов, който бе изключен от партията. Валентина Караганова и Бойко Христов от опозиционната група на социалистите гласуваха с „въздържал се”.
Бюджетът е в размер на 43 403 465 лв. Управляващите за пореден път посочиха, че изпълнението на приходите за миналата година е близо 99 %, което е база за тазгодишната финансова рамка. Подчертаха също, че бюджетът е реалистичен.
„Бюджетът е напълно реалистичен и изпълним към днешна дата. Преди немного приходите на тази община трудно достигаха 6 000 000 лв. сега виждаме 10 600 000 лв. Защо, как, това е отделна тема, по която много може да се говори. Факт е обаче, че капиталовата програма е почти 4, 5 млн. лв., а бяха години, когато беше около 1, 5 млн. Със сигурност това не е достатъчно за община като Дупница. Отново огромният дял в този бюджет са делегираните от държавата дейности, което няма нищо общо с децентрализацията, за която се говори. За съжаление дори и с 10 000 000 лв. собствени приходи и с 4 000 000 капиталова програма ние не можем да правим местни политики и стратегически за общината неща. Въпреки това в заложените средства в частта за капиталови разходи например ние виждаме тенденцията на обръщане на погледа към малките населени места. Дори фактът, че в бюджета виждате село по село какви са средствата, предвидени за тази година, за да кажем уверено, че наистина този Общински съвет, тази община вече за поредна година се обръщат към малките населени места”, заяви председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов от името на групата на СДС. Шефът на местния парламент подчерта, че и тазгодишният бюджет на община Дупница е социален и дори „тъмночервен”.
„Тъй като много пъти сме упреквани, че бюджетът не е достатъчно социален, ще кажа няколко числа. При 180 000 лв. приходи в „Социалния патронаж” разходите са 281 000. И това не са всички разходи. Това показва, че дофинансираме „патронажа” с 90 000 лв. годишно. Отделно са социалните предприятия. За Центъра за обществена подкрепа са предвидени 240 000 лв., за ЦНСТ- 404 000, програма за временна заетост, центрове за социална рехабилитация и интеграция – 201 000, дневни центрове за деца с увреждания – 282 000, социални услуги в домашна среда 0 600 000, асистенти за лична помощ – 660 000, други служби и дейности за социално осигуряване – 300 000. До тук почти 2, 7 млн. лв. Ако добавим и подобни звена, ще видите, че сумата за социални дейности ще надвиши 3, 5 млн. лв.”, посочи Костадинов. Според него са дейностите на тази звена и упражняваният над тях обществен контрол са недостатъчни. Същото бе посочено и като пропуск в сферата на културата.
„За театъра са предвидени 191 000 лв., за музея и галериите – 120 000, за читалища – 495 000, от които 246 000 – за читалище „Зора”.

И аз не мога да повярвам, че се казва, че с такива цифри ние не сме осигурили средства за културата в този град. Личното ми мнение обаче е, че има още много какво да се желае. Твърде много пари изсипваме в тези дейности за това, което общината получава”, заяви шефът на минипарламента.
Управляващите за пореден път казаха, че главните предизвикателства към бюджета са инфлацията и разходите за сметосъбиране.
„Има вероятност двуцифрената инфлация да бомбардира този общински бюджет. Още повече, че юни или юли вероятно ще има актуализация. И трябва да има, защото само за осветление на улици даваме 860 000. Разходите за ток от 60 000 вече са 170 000 лв.. Това се отнася и за газта, за горива и за други цени. И както нарекох реалистичен, този бюджет може да се окаже абсолютно недостатъчен. Другото голямо предизвикателство продължава да бъде депото за отпадъци. И тук цифрите са много сериозни. При план -сметката в размер на 5 160 000 лв. общинското ръководство предвижда 4 109 000 лв., с които да осъществим дейността при положение, че събираме около 2, 5 млн. лв. Това значи, че общинският бюджет отново ще трябва да дофинансира тази дейност, а допреди няколко години беше точно обратното. Парите, които събирахме от гражданите, достигаха за осъществяването на дейността. За мен депото продължава да е от първостепенно значение за нашата община и дано не се налага още тази година да предвиждаме увеличение на така „смет”. Надявам се, че догодина депото ще бъде готово, за да спестим това увеличение. От сега искам да предупредя обаче, че ако цифрите са такива, то няма да се размине”, каза Костадинов. Управляващите отново изразиха недоволството си, че липсата на европейско финансиране спъва развитието на общината.
„Големият отсъстващ в този бюджет са европейските средства и проекти, въпреки че инвестиционната програма е 4 000 000 лв. Това е нищо за община като Дупница. А ние вече втора година нямаме европейски проекти, въпреки очакванията в новия програмен период да се излее рог на изобилието от европейски средства. А ние сме вече втора година в новия програмен период. Има значителен ресурс от стария програмен период, по системата „Европа +3” до края на другата година трябва да се доверифицира, но въпреки това до общините не достигат европейски средства. Да не говорим пък за средствата от пакта за възстановяване. Надявам се цантралната власт максимално бързо да успее да отпуши европейските фондове. Постоянно се отлага. Например мярката за МИГ-а, в който участва Дупница, трябваше да се отвори през януари, пък февруари, сега остава за май. Дано не се отложи и през май”, заяви Костадин Костадинов.
Бюджета коментираха Костадин Севдин от Коалиция „Заедно за промяна“ , оциалистите Бойко Христов, Александър Анин, Ивайло Петров и Валентина Караганова, Йордан Йорданов и Емил Гущеров от ГЕРБ, Леонид Хаздай от ПП „Глас народен”, Георги Георгиев от СДС, Светлозар Тричков от „Народен съюз”.
Част от тях отбелязаха, че техни предложения са взети предвид и включени в бюджета. Опозицията отправи критики, че не се контролира изпълнението на обектите, на които се извършват сторително-ремонтни дейности. Дадени бяха примери. Един от тях е с ел. таблата на автобусните спирки, които не работят, посочен от Ивайло Петров. Друг пример – некачественият ремонт на водопровода в Бистрица, където заради плитко поставените тръби (само на 60 см под земята) водопроводът гръмна и планинското село остана без вода посред зима. „Аз работя в сферата на строителството, където в момента не се толерират мърляви неща. Тук обаче на доста места се позволява това”, посочи Бойко Христов от БСП.
Костадин Севдин обърна внимание на факта, че населението на община Дупница е намаляло до 38 480 души, че народът недоволства и има проблеми. „Това означава, че политиката е неправилна”, посочи съветникът.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА