При пълна секретност: Блинкен и Остин се срещнали със Зеленски

Досега САЩ са предоставили помощ на Украйна в размер над 3,5 милиарда долара

При пълна секретност американският държавен секретар Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин са се срещнали с украинския президент Володимир Зеленски в Киев Двамата са пристигнали с влак от Полша. Вашингтон потвърди визитата, когато двамата високопоставени американци вече бяха обратно на полска територия. Кадри от срещата им с Володимир Зеленски също бяха разпространени часове след напускането им.
Блинкен и Остин са съобщили на Зеленски, че САЩ ще предоставят 713 млн. долара военна помощ. Около 322 млн. от тях ще отидат в Украйна, а останалите ще бъдат разпределени между 15 други страни в Централна и Източна Европа. Освен това САЩ са одобрили и продажба на боеприпаси на стойност 165 млн. долара. Те не са американско производство и са съвместими със съветски оръжия.
Новото финансиране е различно от досегашните – то не включва оръжия от складовете на американската армия, а с предоставените финансови средства могат да бъдат купувани оръжия. Досега Съединените щати са предоставили на Украйна помощ в размер на 3 милиарда и 700 милиона долара.
На дипломатическия фронт по време на срещата е договорено американското посолство в Украйна да поднови работа още тази седмица. До няколко дни представители на дипломатическата мисия ще започнат да пътуват всеки ден от Полша до Лвов. За нов американски посланик в Украйна ще бъде назначен сегашният посланик на Съединените щати в Словакия Бриджит Бринк.
.