Прокуратурата проверява случая със заразените ловци, търси нелегална лаборатория в Кочериново

Районна прокуратура – Кюстендил започва проверка на случая със заразената с трихинелоза група ловци. Прокуратурата се е самосезирала по повод информация, публикувана на интернет сайта nova.bg, относно ловци, заразени с трихинелоза след консумация на месо. В нея се твърди, че продуктът бил изследван в нерегламентирана лаборатория на територията на гр. Кочериново.

По-рано стана ясно, че десет ловци са настанени в болница след консумация на сурови суджуци. Става въпрос за заразяване с трихинелоза. Ловците са били от дружинка “Сокол 1911”, което обединява авджиите в Благоевград и Симитли. Случаят е регистриран в село Брежани, информира директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов. Той уточни, че до момента са изследвани 29 души и служителите му продължават да взимат проби от възможни носители на заразата. „Двама са в Инфекциозна болница – София с температура и болка в мускулите“, посочи още д-р Калоянов. Стана ясно, че по време на групов лов дружинката отстреляла четири прасета. Заразата обаче не била хваната навреме, тъй като изследването на убитите животни било направено от техен познат, вероятно ветеринар, който им казал, че месото става за консумация.

От РЗИ-Благоевград са сигнализирали в ОДБХ, че има хора с признаци на трихинелоза, съобщи директорът на Дирекцията по безопасност на храните д-р Михаил Бащавелов: „След като са били отстреляни, животните не са изследвани от ОДБХ. При нас случаят дойде след сигнал на Здравната инспекция, че хора са с признаци на трихинелоза“, уточни д-р Бащавелов.

Според кмета на Брежани Благой Стефанов това е прецедент в историята на ловната дружинка. „Нямам информация как е станало това нещо. Фактът, че има заразени хора, с признаци на трихинелоза, е притеснителен”, каза Стефанов. Кметът обясни, че няма информация къде ловците са изследвали месото. Трихинелозата е изключително опасно паразитно заболяване. То протича с отоци по лицето, постепенно покачване и задържане на висока температура, мускулни болки при гълтане.