Прокуратурата разследва бившия кмет на Благоевград Илко Стоянов

Ilko Stoyanov
Илко Стоянов

Окръжна прокуратура – Благоевград образува досъдебно производство за извършено от длъжностно лице престъпление по чл. 254а, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – разпореждане със средства с целево предназначение не по предназначение, от което са настъпили вредни последици за Община Благоевград.

След запознаване с материалите, събрани от органите на ОД на МВР гр. Благоевград и АДФИ по възложената от Окръжна прокуратура – Благоевград проверка, е установено, че в периода 08.12.2021 г. – 31.12.2021 г. в гр. Благоевград кмет на Община Благоевград, в нарушение на бюджетен закон и подзаконов акт по прилагането му, се е разпоредил не по предназначение със средства с целево предназначение, предоставени на Общината от Министерството на финансите в изпълнение на ПМС от 04.02.2021 г. за укрепване на път Благоевград – с. Бистрица – летовище „Бодрост“, местността „Картала“, и въз основа на решение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

В резултат на нецелевото разходване на средствата са настъпили вредни последици за Община Благоевград.

Наблюдаващият прокурор е преценил, че са налице достатъчно данни за извършено престъпление по горепосочения текст от Наказателния кодекс на Република България.

Разследването е възложено на инспектор от Комисията за противодействие на корупцията.

Припомняме, че на 18 март настоящият кмет Методи Байкушев съобщи на пресконференция, че Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила, че в Община Благоевград липсват над осем милиона лева, които са похарчени не по предназначение.

По думите му проверката е показала, че има неправомерно разходване на целеви средства и са съставени три акта на предишния кмет на община Илко Стоянов за административни нарушения по Закона за публичните финанси.  Байкушев обяви, че липсващите средства са близо 4,3 млн. лева за укрепване на свлачище по пътя за курорта „Бодрост“ и ски писта „Картала“, около два милиона лева за изграждане на улица „Промишлена“, близо половин милион лева за ремонта на сградата, в която се помещава читалището в Благоевград и Камерна опера, както и около 1,3 млн. лева за проведените местни избори.

Проверката е обхванала периода от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2023 г.