Пролетните момичета на Кюстендил в едни от най-редките фолклорни костюми

Пролетта е наниз от обреди, чествания и празници. В Кюстендил тя е свързана с нишката на традициите. Четиринайсетте участнички в тазгодишното издание на конкурса “Девойка кюстендилска пролет“ участваха в уникална фотосесия – “Пролетните момичета на Кюстендил и едни от най-редките фолклорни костюми, оцелели във времето“.

За първи път момичетата представят красотата на един от най-редките запазени фолклорни костюми – бялата кюстендилска сая. Костюмът е почти изчезнал и е истинска рядкост още в края на 19 век, а до днес са запазени само единични образци в отделни колекции. За първи път на едно място са събрани цели 14 експоната.

Проектът става възможен благодарение обединяването на усилията на етнографи, антиквари, читалищни дейци, частни колекционери и любители на фолклора.

В ролята на лазарки, момичетата на Кюстендил представят богатство от автентични елементи и аксесоари, изграждащи редкия костюм.

Цветността на всеки комплект е съобразена с визията на конкретното момиче, а празничната визия и колорит е допълнена от неповторимата красота на пролетните цветя.

Емблематичните лазарски венци от лалета, нарциси, зюмбюли, момини сълзи, иглики са изработени от флорист-дизайнер Наси. Концепцията и логистиката на проекта са дело на художника Евгени Серафимов,  фонограф е Владислав Чанев. Двамата артисти за пореден път работят в тандем, съобщи Focus.

Традицията по тържествено посрещане на пролетта в Кюстендил датира от древни времена, а през 1966 година е поставено началото за избора на Девойка “Кюстендилска пролет“, символизираща нежната стъпка, с която идват пролетта, младостта и новата надежда.  Това е първият конкурс за красота в България, в който девойките се представят в народни носии.

И тази година, за 57-ми пореден път, традицията ще оживее и на 16 март 2024 г. в Кюстендил ще бъде избрана новата Девойка “Кюстендилска пролет“. Община Кюстендил обещава богата празнична програма, наситена с много емоции и вълнуващи преживявания, в седмицата от 16 до 23 март.