Протест срещу писател от Гоце Делчев, гордеел се с Баташкото клане

Протест срещу писателя Ибрахим Бялев от Гоце Делчев се проведе пред Районната прокуратура в София.

Организаторите от неправителствената организация “Куберовъ воинъ” са подали сигнал срещу писателя, който в края на миналата година заяви, че се гордее с Баташкото клане, нарече българите “гяури” и “синове на роби” в коментар в социалната мрежа Facebook. Няколко дни по-късно по безобразен начин се подигра и с кончината на отец Боян Саръев като обяви в профила си в същата мрежа: “Рязаният поп пукна!”, което предизвика сериозно обществено недоволство.

Според сдружението никой няма право да сее подобна безпрецедентна омраза и призовават незабавно българското гражданство на живеещия в Истанбул писател от Гоце Делчев, да бъде отнето. Друго искане е прокуратурата да му повдигне обвинение и да бъде съден за насаждане на омраза на етническа и верска основа.

От организацията казват още:

“Трябва да се противопоставяме на подобни престъпления навреме и категорично, за да не преживеем нов Батак.

Въпросното лице не за пръв път сее омраза и лъжливи провокации, като е добре познат на историческата общност. Проф. Божидар Димитров е обърнал внимание на провокативните твърдения на Бялев още през 2013 г.

Има издадени няколко книги, и негови разкази се въртят на много места в интернет пространството, включително и в сайта на българската общност в Чикаго, което е меко казано ненормално. Призоваваме творенията на този антибългарин да бъдат свалени от всички български сайтове, както и от българския пазар незабавно!

Според профила на Ибрахим Бялев в известния литературен сайт liternet.bg той “е роден през 1965 г. в гр. Гоце Делчев. Пише стихове и разкази от средата на 80-те години. В момента живее в Република Турция“.

В протеста се включиха представители на ПП ВМРО-БНД, на организацията “Младежи за България”, както и докторът по история от СУ “Св. Климент Охридски” Тервел Попов.

 

Снимки – Куберовъ воинъ/Facebook