Пускат 51 850 ваксини срещу бяс по лисиците в Кюстендилско

  • Примамките в никакъв случай не бива да бъдат докосвани от хора, когато ги забележат, обясни д-р Емил Гъгнев

  • Епизоотичната обстановка в областта е благоприятна по отношение и на всички болести

 

Епизоотичната обстановка в област Кюстендил по отношение на болестта африканска чума по свинете е благоприятна. Това бе констатирано по време на ежеседмичното заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от зам. областния управител на Кюстендил д-р Матей Попниколов.

„Епизоотичната обстановка е благоприятна по отношение и на всички останали болести“, обяви д-р Емил Гъгнев от ОДБХ – Кюстендил. Той поясни, че по време на ловния сезон през съботния ден са отстреляни 30 бр. диви свине, а пробите са изпратени в Националната референтна лаборатория в София. „Към момента са изследвани 20 бр. проби, които са отрицателни, а в рамките на деня ще бъдат изследвани и останалите, като и за тях очакваме да бъдат отрицателни“, каза д-р Гъгнев.

Той посочи, че са били извършени и проверки на промишлените птицеферми на територията на областта. Установено е, че условията за биосигурност се спазват, както се спазват и всички изисквания по програмите.

„Започна ваксинационната кампания срещу лисиците по Програмата за надзор на болестта бяс, която се провежда на територията на страната. Тя стартира през 2009 г. и ще продължи до 2020 г. Предвижда се над територията на Кюстендилска област да бъдат разпръснати 51 850 ваксини, уточни д-р Емил Гъгнев.

Разпръскват се по 25 ваксинални примамки на 1 кв. км от летателни средства.

Примамките в никакъв случай не бива да бъдат докосвани от хора, когато ги забележат“, обясни д-р Гъгнев.

Мерките по отношение на АЧС в област Кюстендил продължават да са същите.