Путин национализира над 11 000 имота на чужденци в Крим

Байдън обяви, че САЩ никога няма да признаят анексията, а Зеленски сравни мястото с разкъсано украинско сърце

Русия национализира хиляди поземлени имоти на чужденци в анексирания Крим, съобщава РИА „Новости”. За целта руският президент Владимир Путин издаде нов указ. Към момента общо над 11 000 имота са собственот на чужди граждани – главно от Украйна, както и на хора от Германия, Австралия и Израел.

С новия указ Крим е включен в списъка на граничните територии, където чужденците не могат да притежават парцели. С указ на държавния глава общините на Република Крим и федералния град Севастопол бяха допълнително включени в списъка на граничните райони, където чуждестранни граждани, лица без гражданство и чуждестранни юридически лица не могат да притежават парцели. По този начин в Република Крим са включени 11 региона и осем града, включително Армянск, Евпатория, Ялта, Феодосия, Керч. В Севастопол списъкът включва осем общини, включително град Инкерман.

Новият указ на Путин бе предшестван от друг указ, влязъл в сила преди година. Тогава на собствениците на около 11 500 имота бе даден срок до една година или да ги продадат на руски граждани или компании, или да възложат на руската държава да извърши продажбата. Във втория случай се обещаваше парите да бъдат прехвърлени на старите собственици. До момента само 500 от тези имота са отчуждени.

Собствениците се оплакваха, че заради ограниченията за пътуване в пандемията са затруднени да изпълнят условията на миналогодишния декрет. Правителството на Украйна заяви, че ще предприеме правни действия в международни съдилища. Русия оправдава мярката със съображения за сигурност./СЕГА