Путин: Ще прибегнем до касетъчни бомби само ако те бъдат използвани срещу нас

Владимир Путин

Владимир Путин предупреди, че Русия си запазва правото да използва касетъчни боеприпаси, ако ги използва Украйна.

“В Русия има достатъчен запас от различни видове касетъчни боеприпаси. Досега не сме правили това, не сме го използвали и не сме имали такава нужда, въпреки добре известния дефицит в определен период от боеприпаси, но не сме го правили”. Той каза това в отговор на въпрос на журналиста Павел Зарубин за предаването “Москва. Кремъл. Путин” по телевизията “Россия-1”, предаде ТАСС. Фрагментът е публикуван в канала на Зарубин в Telegram.

Президентът отбеляза, че при използване на касетъчни боеприпаси срещу Русия тя си запазва “правото на огледални действия”.

Държавният глава е уверен, че доставката на касетъчни боеприпаси за Украйна и използването им трябва да се счита за престъпление. “Що се отнася до касетъчните боеприпаси, самата администрация на САЩ даде оценка за тези боеприпаси чрез устата на своите служители преди време, когато използването на касетъчни боеприпаси беше наречено престъпление от самата американска администрация. Мисля, че така трябва да се отнасяме”, каза Путин.

“Те правят това не от хубав живот, а защото като цяло имат недостиг на боеприпаси“, каза Путин. Той припомни, че “украинската армия харчи до 5000-6000, да речем, 155-калиброви снаряда на ден във военните действия, докато САЩ произвеждат 15 000 на месец”. “Те вече не им стигат и на Европа не й стигат. Но не намериха нищо по-добро от това да предложат използването на касетъчни боеприпаси”, каза Путин. / БГНЕС