Пътят за Рилския манастир остава затворен, ремонтните дейности са затруднени от обилните валежи

  • Николай Нанков: Проектът все още не е изпълнен докрай и предстоят довършителни дейности

  • АПИ: Изпълнените досега укрепителни дейности на пътя за Рилския манастир са предотвратили много по-голям срутищен процес

 

Пътят за Рилския манастир остава затворен, след като голямо количество скална маса падна на пътя в отсечка при км 24 от  третокласния път III-107 Кочериново – Рилски манастир. Срутището вече е разчистено, но районът остава опасен. На място ще бъде монтирана светофарна уредба, която да регулира движението в участъка. Ще бъдат допускани единствено коли на работещите фирми и служители на Рилската света обител. „Този проект представлява, преведено на медицински език, операция по време на инфекция, така че трябва да се реагира динамично на динамичен процес”. Това каза по BTV инж. проф. Николай Жечев, който е един от специалистите, обследващи срутището.  Проблемният отсек е точно под ската, над изградената подпорна стена за 6 млн. лв., която наскоро премиерът Бойко Борисов посети. Според зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков проектът все още не е изпълнен докрай и предстоят довършителни дейности.

Към настоящия момент ремонтите дейности са затруднени поради обилните валежи. Пътят ще остане затворен, докато не спрат валежите, съобщиха от МРРБ. Въпреки това работата по ската ще продължи.

Според Агенция “Пътна инфраструктура” изпълнените досега укрепителни дейности на пътя за Рилския манастир са предотвратили много по-голям срутищен процес.

До тези изводи са стигнали експертите при първоначалните огледи, направени на място. Работата на геолози и строителни специалисти ще продължи. В събота от АПИ разпространиха съобщение, в което се посочва, че причината за възникналия срутищен процес е преовлажняване на скатовете по трасето на пътя за Рилския манастир, които са активизирали поредица от свлачищни процеси. От агенцията уточняват още, че изпълнените досега в 250-метров участък при 27-и км на третокласния път III-107 Кочериново – Рила – Рилски манастир укрепителни дейности  са етап от укрепителните дейности на ската. Те позволиха преди Коледа да се възстанови движението. До този момент е изградена  укрепителна стоманобетонна /джоб/ стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която поема натоварването на срутищното тяло, като то е подсилено с микропилоти и анкери. За укрепване, стабилизация и ерозионен контрол на ската е положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа. Тя е закрепена със стоманени анкери и монтажни скоби. Ако тези дейности не са били предприети и изпълнени сега, срутищният процес е щял да бъде много по-голям. Това е мнението на геолозите, цитирани от АПИ. Припомняме, ремонтните дейности по пътя за Рилския манастир се извършват по проект, който бе част от голяма обществена поръчка за укрепване на 74 свлачища, срутища и пропадания от републиканската пътна мрежа.