Работници от Тайланд и Филипините ще спасяват туризма ни

Министър Николина Ангелкова на изложението ”Уикенд туризъм”

Най-много сезонни работници от страни извън Европейския съюз очакваме през това лято от Украйна, Беларус и Молдова. Има засилен интерес също от Филипини, Тайланд и Индонезия. Това заяви в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова.   Тя посочи, че през миналата година са били наети около 3400 сезонни работници от трети страни, като през тази година се очаква техният брой да достигне около 5400 – по предварителна информация от работодателите. Основно заявленията са от курортите “Албена”, “Златни пясъци” и “Слънчев бряг”.

Ангелкова съобщи че по време на вчерашната си среща с вицепремиера Екатерина Захариева са се разбрали до две седмици да бъдат готови с конкретни предложения по повод на разрешенията за пребиваване на сезонни работници от трети страни в туризма у нас. Идеята е да се увеличи разрешението им за пребиваване в България от 90 дни на 180 дни, за да могат да работят през целия сезон.  “Това ще подпомогне не само работодателите в туристическия сектор, но и всички останали, които искат да наемат сезонни работници от страни извън Европейския съюз”, каза Ангелкова.

Според нея се очаква и тази година да бъде изключително успешна за туризма в България. За първите три месеца страната ни е била посетена от 1 200 000 чуждестранни туристи, което е с около 12 процента повече спрямо същия период на миналата година.