Разочаровани туристи от Боровец: Лифтът на „Ситняково” и кабинковата линия бяха извън строя в деня на снега, около четириседалката е пълно с опасни дървата

Сезираме Инспекция за държавен технически надзор, заканиха се читатели – искат „Бороспорт” публично да покаже каква профилактика и ремонт прави на съоръженията

10 души се пребиха на слизане от лифта на Мартинови бараки, една жена си извади рамото, коментира очевидецът Методи Цанов

09-03-01-72961_n 09-03-01-_4506

Теренът около четириседалковия лифт на Боровец не е разчистван и има потенциално опасни дървета, гласи сигнал, получен в редакцията на в. „Вяра”. Читатели изпратиха и снимков материал от ремонтните дейности, извършен преди дни в края на четириседалковата въжена линия „Мартинови бараки“.

„Четириседалковата линия „Мартинови бараки“ е функционирала при напълно разбита на горната станция обръщателна шайба, което като съоръжение е имало голяма вероятност за трагични последици. Персоналът на дружеството е бил предупреден от ръководството да не разпространяват информация за проблема, като трябвало да обясняват на интересуващите се, че има проблем с осветяването на пистите“, пише в сигала. Читатели заявяват, че чрез вестник „Вяра“ ще сезират Инспекцията за държавен технически надзор.

„По наши данни прегледите на съоръженията се извършват формално. Във връзка със случая в Добринище (за паднало дърво върху въжената линия) поставяме тревожно въпроса, че прилежащият терен на въпросната дефектирала четириседалка „Мартинови бараки“-Боровец не е добре почистен и в близост до трасето има потенциално опасни дървета. Нека фирма “Бороспорт“ да предостави в редакцията на „Вяра“ протоколи от извършени периодични профилактики на съоръженията. Какво е ремонтирано по кабинковата въжена линия, четириседалковата линия и всички лифтови съоръжения?- настояват заинтересовани.

На 14 януари Боровец събра малки и големи любители на белите спортове, за да отпразнуват заедно Световния ден на снега. Въпреки че от фирма „Бороспорт” увериха скиорите, че всички съоръжения ще работят , оказа се, че лифтът на писта „Ситняково” не е работил този ден, оплакаха се туристи.

Междувременно получихме и сигнал, че кабинковата въжена линия в неделният ден (сутринта) не е функционирала. Потърсихме информация от офиса на инфоцентъра. Ето какво съобщиха оттам: „Поради силен вятър кабинката не работеше в сутрешните часове. Спазили сме условията за безопасност – след като вятърът намаля, отново е пусната в експлоатация”.

Във фейсбук страницата на „Бороспорт“ любители на белите спортове възмутено коментираха: „Не мислите ли, че е крайно време да се смени лифтът на Мартинови бараки? Вчера бях свидетел на поне 10 човека, които се пребиха при слизане от лифта, а една жена си счупи нещо (или си извади рамото), след като двама паднаха върху нея при слизане от лифта. На колко години е този безумен лифт?, пише Методи Цанов.

Васил Валов: “От селскостопански работници, продаващи картофи, изведнъж решихте, че може да правите бизнес в планината. Нищо, те хората си отиват към Chamonix и Маyrhofen и Боровец ще стане отново пуст както преди 100 години”.

Татяна Караманчева: Дарина Павлова и компания ли визирате?!!? Защото нищо в Боровец не зависи от “селскостопанско” или “картофопродаващо” или каквото там решение!!!

Валери Тодоров:  Прекрасно време, страхотен сняг и необработвани писти тип нива за картофи, защо разочаровахте толкова хора???? Какво пречи от 6ч до 8,30 да минете пистите… толкова радост сутринта, толкова лоши коментари от повечето хора по лифтове и писти.”.