Разследване: Как човекът на „Братя Галеви“ сготви конкурента си за кмет на Дупница от „Възраждане“

Първан Дангов

Стои ли БСП зад заповедта за арест на Методи Захаринов преди изборите?

 

Оперативна комбинация за отстраняване на пряк конкурент за изборите е разиграна в Дупница от страна на хора на БСП. Това установи разследване на Breaking.bg. Става дума за ареста на Методи Захаринов, кандидат за кмет на Дупница от „Възраждане“ на 12 октомври т.г.

 

Какво се случва всъщност?

 

Методи Захаринов е служител на МВР, инспектор в службата за пожарна безопасност и защита на населението в Дупница. Оказва се, че той има влязла в сила присъда от 6 години затвор в Гърция от 2018 година за държане на 9 подправени банкноти от по 50 евро. Престъплението е извършено през 2014 година.

Европейската заповед за арест на Захаринов е от 18 май 2018 г., а от постановената му присъда остава да излежи 5 години, 11 месеца и 27 дни.

Когато бе изправен пред съда Захаринов заяви, че е научил за искането по време на събрание със съграждани, на което отишъл като регистриран участник в предстоящите местни избори. Веднага след постъпилата информация той се е предал на властите и е заявил готовност за пълно съдействие. Съдът го освободи под гаранция от 2500 лева.

Тук възникнат въпросите

Методи Захаринов

Как за Захаринов има издадена ЕЗА от преди 5 години, но работи в МВР и никой не го търси толкова време, а се сещат за него точно преди изборите?

Според Окръжна прокуратура-Кюстендил ареста е във връзка с постъпило уведомление от Областната дирекция на МВР – Кюстендил, че в Шенгенската информационна система е въведен сигнал от Гърция за международно издирване на българския гражданин Методи Захаринов.

Разследването на Breaking.bg установи, че „сигналът“ за Захаринов и последвалият му арест са „уредени“ от хора свързани с БСП и кандидатът им за кмет на Дупница Първан Дангов, познат в града като човека на „Братя Галеви“. Именно те са „информирали“ експресно Централната избирателна комисия за издирването на Захаринов и с нейно разрешение, той е задържан. Влияние за бързите действия са оказали хора от квотата на БСП в ЦИК.

Първан Дангов бе кмет на Дупница в периода 2003 – 2007 година. През 2003 година той става кмет, изпреварвайки предишния кмет на Дупница от периода 1999 – 2003 г. арх. Асен Пилев. В навечерието на изборите Дангов получава решителната подкрепа на Пламен Галев и дружината му, които по това време са незаобиколим фактор в Дупница.

Благодарение на тяхната мощна подкрепа, придружена от заплахи и рекет на втория тур Дангов обръща резултата и за всеобща изненада е избран за кмет. В началото Дангов е лоялен към братя Галеви и им раздава обществени поръчки, а малко по-късно стига до там, че обявява Пламен Галев за личност на годината за 2004 г. и му връчва наградата пред публика. В следващите месеци обаче отношенията между Дангов и Галев изстиват. Дангов решава да се еманципира и се обгражда със свой собствен обръч от фирми, като структурите на Пламен Галев все повече отпадат от играта. Реакцията е бърза и неумолима. Пламен Галев и обкръжението му обявяват Дангов за враг и си поставят за цел отстраняването му. Кметът прави отчаян опит да се съхрани, като организира демонстрации под мотото „Не на страха“. По време на едно такова шествие в града е поканен тогавашния вътрешен министър Румен Петков, като Дангов вярва, че той ще го подкрепи във вече откритата война срещу Галеви.

Това обаче не се случва. Дангов с изумление чува от съпартиеца си Петков неговото изказване пред медиите, че според него в Дупница няма нищо нередно, а Пламен Галев си е един почтен бизнесмен.

Минути по-късно „братята“ дават пресконференция в местен ресторант и заявяват, че те са купили изборите в полза на Дангов, но той ги е разочаровал и на следващите избори ще си издигнат свой кмет. Както и става. Не е ясно днес какви са отношенията на Дангов и Пламен Галев и дали Галев, уж издирван от „Интерпол“, не иска да се върне на бял кон в Дупница, под покровителството на БСП кандидата за кмет на града.

Захаринов е пряка заплаха за левия вот в Дупница и въпреки ареста се представя добре като получава 9,69% от гласовете на първия тур. ОДМВР-Кюстендил, откъдето идва сигнала срещу Захаринов, който е служител на същата тази дирекция, е под контрола на хора на Бойко Рашков, който два пъти смени ръководството й.

Твърди се, че с тяхното любезно съдействие и на БСП-Дупница е „отстрелян“ конкурента на Дангов.

Първан Дангов и червените умело прикриваха участието си в задействането на службите и полицията. По време на кампанията дупничани станаха свидетели на истинско показно по политическо лицемерие и координация на действията. Буквално минути след акцията по задържането на Методи Захаринов и публикуване на решението на ЦИК , кандидатите за съветници на БСП излязоха с дирижирани позициии за загриженост към ареста му и неговото потърпевшо семейство.

Към днешна дата версията умело се поддържа, като партията и Дангов ще разчитат на подкрепа на втория тур най-вече на привържениците на „Възраждане“.На вота в неделя, независимият Захаринов получи 1 697 гласа или 9.69%   процента, а хората на Кастадин Костадинов спечелиха два мандата в местния парламент./ИЗТОЧНИК:Breaking.bg